Чернівці «починали» з двох акушерок

Один із найстаріших медичних навчальних закладів України, Чернівецький медичний коледж, цього року відзначає свій 200-річний ювілей

– А готуємо ми спеціалістів за такими напрямками: лікувальна та сестринська справа, акушерська, медико-профілактична, а також лабораторна діагностика, а з 2006 року тут ще й розпочали підготовку незрячих дітей спеціальності «Медична сестра-масажист» , – розповідає про свій заклад його директор Олександр КУЛИК.

– Навчання тут переривалося лише під час І та ІІ світових воєн. Коледж став Alma Mater для 17 тисяч медичних працівників за довгі 200 років становлення. Серед них – чимало видатних учених та громадських діячів. Адже Чернівецький медколедж виховав не одне покоління української інтелігенції. Тут пройшли студентські роки видатних літераторів, які увійшли в українську та світову культурну скарбницю, тут навчалися відомі науковці медицини, практичні лікарі та фельдшери, і навіть політичні діячі.

Наші випускники очолюють лікувально-профілактичні заклади краю, працюють головними та старшими медичними сестрами й акушерками лікарень та пологових будинків, завідують ФАПами. Викладачі, які працюють зараз в коледжі, – це висококваліфіковані фахівці. Окрім того, що вчать своїх студентів їх спеціальності, неабияку увагу приділяють і вихованню в них таких громадських, людських почуттів як милосердя, доброта… Тому й не дивно, що наших випускників із задоволенням беруть на роботу.

Професії, які здобуваються в стінах цього закладу, затребувані не тільки в нашій державі. Не вистачає значної кількості медсестер і за кордоном, у США, Канаді, країнах Європейського союзу. Приміром, 60 000 медсестер зараз бракує в Італії.

– Адже будь-який хворий, який перебуває на стаціонарі чи вдома, окрім лікування, потребує ще й відповідного догляду, спілкування, особливо люди похилого віку, самотні… Йдеться і про патронажну службу в таких закладах як, наприклад, Комунальний центр соціальної та медичної допомоги одиноким непрацездатним громадянам «Турбота», в Червоному Хресті, в різноманітних пансіонатах, – зазначає Олександр Федорович.

Студенти Чернівецького медичного коледжу навчаються в нових, обладнаних усім необхідним аудиторіях, із сучасними фантомами і муляжами, приладами та інструментами для забезпечення робочого місця майбутнього спеціаліста. Проте основну увагу у навчальному закладі приділяють практичній підготовці.

– У кожному лікувальному закладі міста ми маємо навчальні кімнати, де займаються наші студенти. Проте справжню практику вони здобувають біля ліжка хворого, на посту медичної сестри, коли старші колеги діляться із нашими «практикантами» своїм безцінним досвідом, – розповідає Олександр Кулик. – Адже, насправді, без них справжня практична підготовка молодих фахівців неможлива. І те, що вони мають можливість одразу працювати біля ліжка хворого – є чи не найбільша перевага нашої системи підготовки майбутніх медичних працівників.

– Мудрий колектив, розумні студенти, доброзичливі стосунки з колегами-медиками, освітянами та медичним університетом, розуміння і підтримка з боку влади додають нам впевненості у завтрашньому дні, – наголосив п. Олександр. – Тому розпочата в такому далекому 1811 році справа підготовки медичних спеціалістів має своє логічне продовження. Адже медицина – це страховий поліс збереження найціннішого, що людина має – життя та здоров’я.

Цікавий факт: наприкінці 18 ст. у Чернівцях пологи приймали лише дві професійні акушерки. Тому, зважаючи на високу дитячу смертність при пологах та намагаючись встановити якийсь контроль за діяльністю місцевих бабок-повитух, місцева влада у далекому 1811 році (а Чернівці тоді входили до складу Австро-Угорської імперії) заснувала, за зразком львівської, місцеву акушерську школу. Кількість студентів тут спочатку не перевищувала 30 осіб. Нині в цьому сучасному навчальному закладі, який готує молодших медичних спеціалістів за п’ятьма спеціальностями, навчається аж 1414 студенти.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *