Кабачок – “біощітка” для організму

Кабачок медики називають “природною біощіткою”. І неспроста! Він має безліч корисних властивостей.   Це дієтичний продукт, який особливо корисно додавати в меню тим, у кого порушення роботи кишківника й потреба в поповненні запасів мікроелементів.

У кабачках мало вуглеводів, вони не призводять до підвищення рівня цукру в крові.   М’які сорти, зі шкіркою світло-зеленого чи білого кольору, містять більше води та менше клітковини, тверді (жовтого й зеленого кольорів) — навпаки, вони важче засвоюються. Кабачки багаті на залізо, магній, мідь, йод, мінеральні солі (в основному солі калію).

Найсмачніше – некорисне

А ось смажені кабачки із часниковим соусом – страва лише для здорових шлунків. Смажені страви взагалі не корисні, людям із проблемами в роботі внутрішніх органів можуть зашкодити. Тому слід зважати на стан здоров’я. До речі, схильним до закрепів варто споживати недопечені, недоварені кабачки у рагу. При хворобах кишківника, що супроводжуються діареями, при хронічному панкреатиті готуйте ікру чи запікайте кабачки без жиру. При запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту кабачки (лише білих сортів) слід готувати на парі без додавання олії, сметани та спецій.

Кому не радять їсти кабачки

Через великий вміст рідини кабачки не рекомендовані особам з серцево-судинною недостатністю. При нирковій недостатності кабачки протипоказані, адже містять багато калію.  Зате їх треба їсти тим, хто хоче схуднути: у 100 грамах продукту — приблизно 20 кілокалорій. Тому при  надмірній вазі варто готувати печені кабачки замість гарніру (не смажені, не солені). Можна зробити їх основою розвантажувального дня. Для цього слід кілограм кабачків помити й запекти в духовці (цілими чи кружальцями). І все, це ваш раціон на день. Найкращого ефекту вдасться досягти, якщо раз на тиждень протягом всього сезону кабачків дотримуватись такого правила. Однак це не рекомендовано при хворобах підшлункової залози та схильності до діарей.

Сік і насіння кабачка також корисні. Підсушене насіння допомагає при закрепах. Якщо його змолоти й додати сухофрукти, горішки — отримаєте смачну й корисну пасту.  Сік допомагає при ерозивних ураженнях стравоходу чи шлунка. Такий напій — нейтральний (не містить кислоти чи цукру), позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, не має жовчогінної дії.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *