«АКОРД» убезпечить від недоброго впливу сонця, а дерматоскопія – від раку

Усі ми з жалем провели літо – дивну пору, що дарує нам масу насолоди від сонця. Але не всі знають, що сонячною погодою слід користуватися розумно. Сьогодні про це розповідає Олександра ШУЛЕНІНА, кандидат медичних наук, лікар-дерматоонколог Центру естетичної медицини «Грація»:

KMS_5315

– Сонячні ванни для зміцнення здоров’я та лікування багатьох захворювань лікарі почали призначати з ХІХ століття. Вже у ХХ столітті виникла мода на засмагу як ознаку достатку, здоров’я та успішності. Та нині з’ясована і шкода, якої завдає зловживання сонячною засмагою – від передчасного старіння шкіри до ризику розвитку меланоми.

Після весняно-літнього сезону внаслідок сонячного опромінення на шкірі можуть виникнути нові утворення та «підрости» вже наявні. Найбільш вразливими до шкідливої дії ультрафіолету є діти, а також люди зі світлими волоссям, очима, шкірою та великою кількістю родимок.

Лікарі не забороняють сонячні ванни, але наполягають на дотриманні певних правил перебування на сонці та використанні сонцезахисних засобів. Медики наголошують на забороні соляріїв та необхідності профілактики: самостійних оглядів, щорічних відвідин дерматологів та онкологів – з метою раннього виявлення небезпечних захворювань та утворень на шкірі.

Не менш важливим є і своєчасне лікування запальних процесів шкіри, виразок на ній, запобігання хронічним травмам і рубцям, своєчасне видалення бородавок, папілом, інших доброякісних утворень на шкірі кваліфікованими фахівцями.

Щоби легше було самостійно розпізнати небезпечні родимки, раджу своїм пацієнтам метод самостійної первинної діагностики родимок, який ми назвали «АКОРД»:

 

АКОРД

А – поява Асиметрії;

К – зміна Країв утворення;

О – зміна кОльору;

Р – збільшення, рідше зменшення Розміру

Д – Динаміка (зміна товщини, кровоточивість, шкірочки на поверхні).

При появі хоча б однієї з цих ознак слід негайно звернутися до лікаря-дерматолога.

дерматоскопия фото

Відтак восени вкрай важливо пройти професійний огляд у спеціаліста за допомоги дерматоскопії. Це найбільш достовірний метод ранньої діагностики переродження родимок, раку шкіри, вияву різниці між доброякісними та злоякісними утвореннями. Вона дозволяє спеціалісту зробити висновок про ступінь ризику переродження родимок, і надати рекомендації щодо тактики спостереження чи методів лікування. Консультація спеціаліста потрібна також, якщо випадково травмували родимку.

Процедура дерматоскопії абсолютно безболісна та безпечна і є обов’язковою під час консультації дерматолога.

Усі новоутворення, які мають ознаки переродження або постійно травмуються, потребують видалення. Слід пам’ятати, що новоутворення видаляється у межах здорових тканин з обов’язковим гістологічним дослідженням, тож не можна використовувати для його видалення кріодеструкцію, лазерну вапоризацію, коагуляцію, будь-які хімічні методи.

Своєчасна діагностика та видалення підозрілих родимок допоможе уникнути їхнього переродження та зберегти життя. На початковій стадії з хворобою можна впоратися однією амбулаторною процедурою. Та коли час втрачено, виникає необхідність тривалого системного лікування із опроміненням включно.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *