Материнське молоко у породіллі… в голові

Кажуть, що материнський інстинкт – уроджений. Чи не кожна матір по краплині віддасть свою кров, аби її кровинка була здорова і щаслива. Та, здається, час змінює звичні стереотипи і цей постулат уже тягне на анахронізм.

Наталія СКРАЩУКНаталія СКРАЩУК

Наталія СКРАЩУК, заступник головного лікаря Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні:

– Українська нація вироджується, гине. І я скажу – чому.

Матері перестали вигодовувати грудьми своїх немовлят і таким чином закладають в їхні організми метаболічну бомбу. Ожиріння, ранній атеросклероз, цукровий діабет, алергія, гіпертонія – далеко не повний перелік недуг, які чекають у майбутньому на малюка, якого з перших днів життя годували молочними сумішами. Молоді мами скаржаться – немає, мовляв, молока. А чому немає, знаєте? Бо нема бажання не спати ночами, напружуватися, псувати фігуру. Кажу як медик: процес вигодовування – рефлекторний. Повірте, годують не грудьми, а… головою. Усвідомлення, відповідальність, бажання, налаштованість – ось основні складники успішного годування материнським молоком.

Суміш – імітація, а не замінник

Обласний центр підтримки лактації діє на базі дитячої лікарні. На жаль, ситуація сьогодні складається так, що процес грудного вигодовування потрібно якомога ширше пропагувати і… запроваджувати. Адже, за офіційними даними, тільки 6% (!) породіль годують виключно своїм молоком дітей до 6 місяців. Тим часом людство вижило саме за рахунок материнського молока, – вважає Наталія Скращук. – Бо життєвий запас здоров’я людини закладається саме з нього.

– А чи не можна скористатися донорським молоком?

– Ні, це заборонено через ВІЛ/СНІД. Натомість з офіційної статистики: 55% смертей дітей від діареї та ГРВІ пов’язані зі штучним вигодовуванням. Діти вживають імітації, а не замінник грудного молока матері. Бо його, себто замінник, ще просто не винайшли.

– Отже, грудне вигодовування нині – проблема?

– Не те слово! Катастрофа! Сучасні технології передбачають, що немовля треба годувати виключно материнським молоком до 6 місяців. Навіть води не давати! Загалом же мати повинна годувати його своїм молоком до 2-х років. Саме це вбереже малюка від багатьох дитячих захворювань, а в майбутньому надасть йому сил жити і працювати.

Більше того, материнське молоко – ідеальна їжа, бо вона природна, стерильна, тепла, легко засвоюється та забезпечує повноцінний розвиток дитини, емоційний контакт з матір’ю, позитивно впливає на розумові здібності, психологічну поведінку і формує міцний імунітет. Сама Природа подбала, щоби кожна дитина отримувала після народження молоко власної матері.

Плід не любить пива

– Ваша лікарня виступає за відповідальне батьківство. Що це таке?

– Ми створили школу відповідального батьківства. Це комплекс заходів, спрямованих на те, щоби дитина народилася здоровою. Зокрема, використовуємо новітні технології, які не шкодять дитині. Але, найважливіше, вчимо чоловіка й жінку готуватися до батьківства: за 3-4 місяці до зачаття дитини батьки повинні відмовитися від паління та спиртного. Наркотики навіть не обговорюються! Алкоголь дуже шкодить спермі та яйцеклітині, яка від народження дівчинки – а вік яйцеклітини дорівнює вікові жінки – вбирає в себе усе шкідливе. А особливо шкодить пиво!

У період вагітності необхідно обстежитися на інфекції статевих органів. Найбільш уразливий період розвитку плода – 1-8-ий тижні, коли закладаються всі органи та системи. Якщо в цей час пити і курити, перебувати у стресовій ситуації, переживати, чи матиме твоя дитина батька, бо до вагітності не розписалися, то немовля може народитися з купою вроджених вад. Адже в утробі він відчуває все, що відбувається з матір’ю. Малюкові буде комфортно і затишно, якщо вагітність бажана.

Відтак складовою відповідального батьківства є партнерські пологи. Часто чоловіки цього бояться і відмовляються. Але дарма, бо коли вони побачать, як з’являється на світ їхня крихітка, в них зовсім інші почуття до дітей. Тож при партнерських пологах утворюється біологічна єдність сім’ї – мати-батько-дитина.

Потім настає чи не найважчий, але й найпрекрасніший період – вигодовування, від якого жінка не може взяти відпустки чи кудись сховатися або втекти. Бо саме тоді вона закладає фундамент майбутнього своєї дитини. Попри всі труднощі, грудне вигодовування дуже корисне і для матері. Воно знижує ризик післяпологових ускладнень, запобігаючи кровотечам, запаленням, раку молочної залози та яєчників, алергічним недугам, а також запобігає позаплановій вагітності.

Не санітари, а професійні прибиральники

– А як впливає на немовлят перебування у лікарні? Адже для багатьох із них навіть дитячий садок – це стрес, не те що лікарня?!

– Тепер у нас навіть у реанімації діти лежать разом із батьками. Після того, як з групою наших лікарів відвідала дитячий блок лікарні в Аусбургу (Швабія, на заході Німеччини), просто закохалася у страхову медицину. По-перше, дитячий блок схожий не на казарму, а швидше на дитячий садок. І стосунки між пацієнтами та медиками просто дивовижні.

Лікар аж ніяк не переймається матеріальними проблемами. Він тільки лікує, не маючи жодних проблем з ліками. І немає санітарів, а є спеціальна автоматизована служба, яка приходить до лікарні і за годину робить її стерильною. Дуже зручно! Щоправда, мінусом, на мою думку, є те, що в них відсутні поліклініки. Навантаження і лікар, і медична сестра мають шалене, але ж і зарплата відповідна. Ніхто не летить з роботи додому, щоби відпрацювати другу зміну на городі, а третю – біля плити. Натомість, лікарі постійно їздять на конференції, вчаться… А інтерни навіть живуть при лікарні.

Укол від медсестри і психолога

Медичні маніпуляції – ін’єкції, кров з пальчика тощо маленьким пацієнтам виконують тільки в присутності психолога. А також батьків. І не просто мами чи тата, сюди приходять усією сім’єю, з братиками і сестричками.

Зрозуміло, що білих халатів там не побачиш. Обстановка така, як скрізь, – звичайна.
В одному з кабінетів функціональної діагностики я була свідком того, як обстежували маленького хлопчика, в якого була підозра на порок серця. Малий так захопився мультиком, що навіть не помітив, коли все почалося й закінчилося.

Лікування погоджують з батьками

Сьогодні у нас чимало запозиченого від німців. Скажімо, ми отримуємо інформаційне погодження батьків на маніпуляції. Узгоджуємо з ними стратегію лікування. Протягом року навчали медичний персонал тому, як зберігати у матерів лактацію. А ще активно підтримуємо жінок, які годують грудьми. Оскільки на базі нашої лікарні діє обласний центр підтримки лактації, повідомляю номери, за якими можна цілодобово консультуватися з проблем вигодовування: 6-70-83; 6-70-80; 52-72-87.

І насамкінець, не залякуючи, попереджаю мам про те, що дитячі суміші навіть відомих компаній відкликалися з продажу через, м’яко кажучи, погану якість. Так, 2004 року відома «Nestle» допустила передозування заліза та протеїну в суміші «NAN1», що спричиняло діарею чи закрепи в дітей. А фінська компанія «Nutricia» наступного року давала в 10 разів більше за норму вітаміну D! Та найбільше, як відомо, відзначився Китай, де дитяча молочна була забруднена меланіном – канцерогеном, від якого 4 дитини померли, а 6 тисяч – постраждали.

– Як відомо, винних скарали на смерть… Чого не скажеш про наше харчування. Бо, як відомо, нині вже навіть селяни, продаючи коров’яче молоко, додають туди прального порошку, щоби не скисало…

– Ваш приклад теж переконує, що материнське молоко ніщо не може замінити. У ньому ж є понад сотню речовин, які ще не ідентифіковані сучасною наукою!
Будь-яка дитяча суміш – консервант, тож вона уже тільки цим шкідлива для здоров’я.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Від редакції: звертаємося до меценатів, підприємців-благодійників. Обласній дитячій лікарні треба надрукувати пам’ятки з правилами грудного вигодовування. Допоможіть!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *