Кір не дрімає: українці не вакциновані проти нього

ВООЗ визнала Україну головним експортером кору в європейських державах. Експерти з’ясували, що вже 83% всіх випадків захворювання на кір у європейському регіоні становлять випадки цієї недуги, зареєстровані на території України. Між тим конкретні цифри захворюваності на кір в Україні не оприлюднюються на офіційних сайтах. Спробуємо уявити собі ситуацію щодо кору в нашій країні хоча би на цифрах щодо Чернівецької області.

У жовтні 2017 року на Буковині зареєстрований підйом захворюваності на кір: якщо за 9 місяців 2017-го зареєстровано 10 випадків кору (9 дітей та 1 доросла людина), то вже у жовтні зафіксовано 63 випадки цієї небезпечної хвороби: 55 дітей та 8 дорослих.

Спалах кору локалізується, за відомостями Чернівецького  обласного лабораторного центру Мінздоров’я, здебільшого на Путильщині: у тутешніх населених пунктах на кір захворіла 51 особа: 46 дітей і 5 дорослих.

У 26 випадках діагноз підтверджено лабораторно, у 17 – клінічно. У двох випадках кір ускладнився пневмонією. Випадків захворювання на кір серед вагітних і летальних випадків на Буковині не зареєстровано.

Кілька років перед цим стан захворюваності на кір в області  був відносно низьким. Попередній спалах кору на Буковині зареєстрований 2012-го – 364 випадки.

Що треба знати про кір

Кір – інфекційна хвороба вірусного походження. Його збудником є вірус із сімейства параміксовірусів. Кором інфікуються здебільшого через прямий контакт, а також повітряним шляхом – під час розмови, при кашлі, чханні. Вірус потрапляє на слизову оболонку, далі поширюється організмом. Інкубаційний період (від потрапляння збудника в організм до появи перших ознак недуги) триває від 9 до 17 днів.

Джерелом інфекції є хвора людина – від останніх двох днів інкубаційного періоду до п’ятого дня після появи висипу.

Кір проявляється підвищенням температури, кашлем, нежитем, кон’юнктивітом та дрібно-плямистим висипом, який виникає на обличчі, далі сходить униз – на плечі, ріки,живіт, ноги.

Та найбільш небезпечний кір ускладненнями – від пневмонії (запалення легенів) до менінгіту (запалення мозкових оболонок) та енцефаліту (запалення мозку).

Найвищому ризику захворіти на кір із розвитком ускладнень аж до смертельних наслідків піддаються невакциновані діти раннього віку та вагітні жінки.

 

Кір залишається однією з головних причин смерті дітей раннього віку в усьому світі. Для вагітних кір небезпечний виникненням аномалій плоду.

 

Нещеплене населення – мішень для кору

Зауважимо, хоча кір зазвичай реєструється у малих дітей, говорити про легкий перебіг цієї

хвороби нині не доводиться. Відносно легко кір проходив у дітей, коли населення практично 100-відсотково й системно було вакциноване проти кору.

І нинішнє руйнування системи щеплень далеко не безневинне.

Захворіти на кір може людина, яка не має імунітету,  тобто будь-хто з невакцинованих.

Низький рівень охоплення плановими щепленнями в Україні дітей, зокрема, проти кору ускладнюють епідемічну ситуацію. Хоча засіб покращити її існує. Нині лікувально-профілактичні заклади області в достатній кількості забезпечені вакциною проти кору. Щеплення проти цієї інфекції проводяться планово та за епідемічними показами.

При появі ж перших симптомів захворювання слід обмежити контакт хворого з оточенням і викликати медичного працівника.

Інна ПОНЗЮК, лікарепідеміолог Чернівецького обласного лабораторного центру

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *