7 небезпечних для вагітних страв

Майбутній матусі варто бути дуже обачливою у виборі страв у кафе чи ресторані. Бо деякі з них просто небезпечні для матері й дитини. Втім, ця інформація не завадить й іншим.
Йдеться навіть не про те, що вагітна повинна дотримуватися здорового харчування й не захоплюватися шкідливими продуктами чи стравами. Це й без попереджень зрозуміло. Усе полягає у стерильності приготування й зберігання харчів: споживши неякісну страву дуже легко підчепити інфекцію, а от лікування підібрати достатньо складно, адже, добираючи ліки, слід враховувати й здоров’я плоду. Відтак у кафе, фас-фудах і решті закладів громадського харчування вагітній належить особливо прискіпливо обирати собі їжу.
Смажена птиця. Будь-яке м’ясо треба готувати з особливою прискіпливістю. Але особливо небезпечне погано приготоване м’ясо птиці, зокрема, курки. Річ у тім, що саме на м’ясі птиці найчастіше знаходять паличкові бактерії – лістерії, які спричиняють лістеріоз – недугу, небезпечну не лише для майбутньої матері, але й для дитинки в ній.
Китайська кухня. В усіх стравах китайської кухні міститься занадто багато солі. А це тягне за собою набряки, проблеми із нирками (на які нині й без того високе навантаження), нудоту й здуття.
Суші. Справжні суші роблять із сирої риби. І коли ресторан не надто переймається правильним вибором продуктів, існує високий ризик зараження глистами. А ще у деяких видах сирої риби забагато ртуті – важкого металу, здатного негативно вплинути не розвиток нервової системи малюка та його головного мозку.  
Салати. Можна бути на 100% впевненою в тому, що салати з свіжих овочів і зелені дуже корисні, однак ніхто не гарантує тобі ідеальну чистоту продуктів у салаті, приготованому в закладі громадського харчування.
Страви з печінки. Субпродукти, до яких належить і печінка, дуже корисні. Однак, замовляючи страву з печінки у кафе чи їдальні, варто бути впевненою, що вона приготована зі свіжих продуктів та проварена чи стушкована, як належить. А ще прихильницям страв з печінки варто нагадати, що в ній забагато ретинолу – різновиду вітаміну А. У надмірній кількості він може спричинити дефекти плоду й ускладнення пологів. 
Канапки. Замовляючи чи купуючи готові бутерброди, сандвічі й бюргери, варто бути готовою до того, що в них можуть бути соуси, що містять сирі яйця. Це ризик зараження сальмонельозом.
Молочні й шоколадні муси, десерти швидкого приготування чи тривалого зберігання. Від таких страв на період вагітності варто взагалі відмовитися, хіба що ти готуєш їх власними руками. Небезпека ресторанних десертів та десертів з кафе полягає в тому, що готуються вони з сирого молока й сирих яєць і дуже швидко, тож немає жодної гарантії, що всі бактерії знищені під час приготування. До речі, деякі види бактерій здатні спричинити не лише захворювання травного тракту, але й завмирання плоду й викидень.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *