Зруйноване житло: Як постраждалим від війни допомагають держава та міжнародні партнери

Без домівок в Україні, внаслідок повномасштабної війни, залишились понад 800 тис. людей. Це дані на кінець 2022 року. Нині ж, вочевидь, ця цифра суттєво зросла. Точно її обрахувати поки неможливо, адже частина зруйнованих міст досі під окупацією. Втім, в регіонах, розташованих подалі від зон бойових дій, практично із самого початку великої війни та одразу ж після перших руйнувань – триває відновлення. Адже відкладати цей процес на період після завершення війни не можна. Частково, як от на Київщині, гроші на відновлення пошкодженого житла виділяють місцеві бюджети. Допомагають і міжнародні партнери. Програма із відшкодування ремонтних робіт існує і на державному рівні – у травні уряд оголосив про старт програми “єВідновлення”. Хто та як може отримати кошти на відбудову своєї оселі – в матеріалі Центру громадського моніторингу та контролю.

                                                           Хто та скільки грошей може отримати від держави

За даними Міністерства інфраструктури, з 24 лютого 2022 року в Україні зруйновано або пошкоджено майже 18,5 тис. багатоповерхових житлових будинків і понад 142 тисячі приватних. Компенсацію на відновлення житла в рамках проєкту “єВідновлення” зможуть отримати переважно ті, чиї оселі зазнали незначних пошкоджень внаслідок бойових дій. Це стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад, кімнат у гуртожитку.

Максимальна сума допомоги, вирішили у Кабміні, становитиме 200 тис. грн. Гроші можна використовувати на придбання будівельних матеріалів та на оплату будівельних робіт. Утім, оплатять роботу лише тих підрядників, що зареєструвались у програмі. Отримані кошти можна буде використати протягом року.

«Рішення про надання компенсації ухвалює комісія, яку має створити місцева влада. Суму компенсації у кожному окремому випадку визначають члени комісії на основі затверджених в урядовій постанові розрахунків. Якщо рішення позитивне, власнику пошкодженого житла перерахують кошти на картку єВідновлення», — пояснила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

                                                     З фундаменту відбудовують міжнародні партнери

Левова частина допомоги власникам пошкодженого та зруйнованого житла надходить саме з-за кордону. Деякі країни взяли на себе зобов’язання допомагати у відбудові конкретних міст чи регіонів. Велика Британія пообіцяла допомагати у відбудові Київщини, Нідерланди – фінансують відновлення Чернігівщини. До відновлення Харківщини доєднаються Іспанія та Ірландія. Уряд Японії виділив на відновлення України $170 млн, а до цього – ще $95 млн, які спрямував Програмі розвитку ПРООН у рамках партнерської угоди.

Крім того, в січні стартував напрям “Відновлення” в рамках фандрейзингової платформи UNITED24, за допомоги якої Україна збирає пожертви за кордоном. Завдяки цьому 18 багатоквартирних будинків в Ірпені, Бородянці, Гостомелі, Бузовій та Милій будуть капітально відремонтовані, а близько 4000 мешканців зможуть повернутися у свої домівки вже до кінця 2023 року.

Загалом, на Київщині вже відремонтували, а подекуди і звели з нуля близько 6 тис. об’єктів. Приміром, у деокупованій Бучі до кінця 2023 року планують відновити до 65% пошкоджень житлового фонду.

Центр громадського моніторингу та контролю

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *