ГІРКИЙ ШОКОЛАД ПОРОШЕНКА

Росія заборонила ввозити на свою територію шоколадні вироби фірми «Рошен», яка належить Петру Порошенку – одному з найбільш відомих українських євроінтеграторів. Саме з його політичною позицією й пов’язують рішення російських санітарних служб. Адже, чим ближче Україна підходить до підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом, тим більше тисне на неї Москва: якщо підписання відбудеться, то до Митного Союзу нашу країну затягнути вже не вдасться. Відтак мрія Путіна про відродження великої Російської імперії не зможе реалізуватися.

Українська правляча верхівка рішення прийняла: ділитися своїми статками із Кремлем вона не збирається. Більшість рядових українців теж не прагне йти в Євразію: складні проблеми Росії оптимізму не додають. До речі, багато людей не схильні також ідеалізувати Європу, яка сама перебуває у глибокій кризі. До того ж, єдина відчутна перевага, яка «світить» звичайному українцеві після отримання статусу асоційованого члена ЄС – це полегшений в’їзд до європейських країн. А туди їдуть мільйони наших земляків, щоб заробити на життя. Або й назавжди осісти там, де існує нормальний рівень життя, де є можливості самореалізуватися й навіть зробити кар’єру. А в Україні (як і в сучасній Росії) «соціальні ліфти» зупинені і завершується формування станового суспільства на зразок середньовічного. Здається, що от-от тут з’являться кріпаки. Недарма російський актор і кінорежисер Нікіта Міхалков на всі лади розхвалює кріпацтво, йому вторить і малоросіянин Олесь Бузина.

Але суспільство поступово дорослішає. Все менше залишається в ньому наївних, які членство в ЄС сприймають як путівку до «раю земного». Хтось побував у країнах – нових членах Євросоюзу, хтось почув про їхні серйозні проблеми – й ілюзії почали потихеньку розвіюватися. Проте українці можуть порівнювати побут у країнах ЄС з тими умовами, в яких живуть самі, й від яких мало відрізняється повсякденне життя росіян. А бруд і повсюдне хабарництво, розбиті дороги й масове хамство на фоні чистенької та ввічливої Європи з особливою силою ріжуть око. Відтак все більше наших співгромадян починає тягнутися до європейських стандартів. Аби лише зрозуміли, що лад у нас ніхто запровадити не зможе: наводити порядок доведеться самим. І працювати при цьому багато.

Наближається час історичного вибору, а Кремль нав’язує свій варіант. Порошенку влаштували показове шмагання. Здається, що він був готовий до такого розвитку подій, бо у пресі з’явилися повідомлення, що виробництво шоколаду «Рошен» переноситься в одну з європейських країн. Український правлячий клас вчиться захищати власні інтереси. А простолюду треба готуватися до випробувань, неминучих при різноманітних «економічних» й «інформаційних» війнах. Українці прагнуть, щоб у них обходилося без людських жертв, хоча… Ще на слуху нещодавня трагедія в Азовському морі, коли російський прикордонний катер таранив човен з українськими рибалками, через що загинуло четверо наших громадян. Восени треба бути готовими до всього: багато зусиль докладуть північні сусіди, щоби закрити нам шлях на Захід.

Ігор Буркут

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *