Як увійти в піст: поради гастроентеролога

Зимове харчування завдає чимало клопоту організму: м’ясні страви, макарони, картопля, інша важка та жирна їжа. Узимку, як правило, частіше хворіємо, наш імунітет знижується. А через неправильне харчування накопичуються шкідливі речовини. Тож піст є хорошим приводом для очищенням організму. Відтак і лікарі стверджують, що піст корисний не лише для душі, а й для тіла.    

Великодній піст припадає на початок весни, тому він, по-перше, підготує організм до зміни пори року, по-друге, очистить його від шлаків, по-третє, організм краще засвоюватиме вітаміни.

Лікарі ж стверджують, що дотримання посту більш природне, ніж голодування чи роздільне харчування.

Цього року початок Великого посту припадає на 18 березня, а закінчення – на 5 травня.

a9b351d0e46eb2602f00e3559eb8b0a5_velikij_post_ukr

– Входити в піст слід поступово, – розповідає Надія ПАЛІБРОДА, лікар-гастроентеролог, доцент кафедри внутрішньої медицини Буковинського державного медичного університету. – Якщо відмовитися від усіх звичних продуктів першого ж дня, це буде великим стресом для організму і зашкодить здоров’ю: послабить імунну систему та спричинить загострення наявних недуг.

Спочатку лікар радить відмовитися від найжирніших продуктів – м’яса, жирної риби та майонезу. А далі від яєць, молока тощо.

Варто пам’ятати, що кожна людина повинна враховувати свої можливості. Хворі, а також ті, хто тяжко працюють – фізично чи то інтелектуально – особливо обережно. Звільняють від посту й військовиків, і тих, хто перебуває в дорозі. Ще стосується це вагітних і матерів, які годують: для них допускається ослаблення посту, чи взагалі відмова від нього.

М’ясо на час посту можна замінити бобовими, оскільки у них міститься значна частка білка. Саме він легко засвоюється людським організмом і живить його. А, скажімо, соя знижує рівень холестерину. Багаті на білки й гриби.

В раціоні людини, що постить, мають бути горіхи: вони багаті на калій, кальцій, магній, фосфор, залізо тощо, а також містять білок.

У ці тижні корисно споживати варені овочі, печені яблука, де багато клітковини та пектину: вони сприятимуть роботі кишечнику, виводять надлишковий холестерин і шкідливі речовини. Для травного тракту дуже корисні також різноманітні каші, їх слід споживати під час посту.

– Слід пам’ятати, – наголошує пані Паліброда, – що відмовляючись від однієї їжі, її треба грамотно компенсувати іншою,  а  головне  –  їжте потроху, але частіше.

Є особливі категорії людей, для яких піст особливо корисний – це сердечники та діабетики: звісно, таким людям слід дотримуватися спеціального раціону.

Але піст протипоказаний тим, хто страждає на анемію, перехворів чи після операції.

Лікар радить:

1)      Пийте багато рідини, варіть компоти, узвари й трав’яні чаї.

2)      Вживайте мед, він добре впливає на травний тракт і дуже корисний.

3)      Утримуйтеся від висококалорійних продуктів – печива, макаронів, хліба тощо.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *