Енергетики попереджають: «Гра» «збий ізолятор» може дорого коштувати громаді

Звертаємося до усіх свідомих земляків за підтримкою та допомогою виявити або ж вплинути на новоявлених чернівецьких «героїв», які взялися воювати з… електрообладнанням.

На лінії Чернівці-Арсенал, яка живить добру частину міста Чернівці та його околиці, працівники Обленерго під час планового огляду виявили відсутність близько двох десятків скляних ізоляторів. На чотирьох сусідніх електроопорах така кількість розбитих ізоляторів дає нам підстави стверджувати, що їх навмисне знищили. Оскільки підвіски ізоляції розташовані на значній висоті – понад 13 метрів, а самі ізолятори мають доволі міцну конструкцію, ми припускаємо, що для псування цих елементів зловмисники користуються вогнепальною зброєю. Тренуються у стрільбі на влучність?

Звісно, скляні ізолятори іноді тріскаються чи ламаються від часу та впливу природних стихій. Та це трапляється доволі рідко: наприклад із 10 тисяч ізоляторів на лінії можуть вийти з ладу орієнтовно 5-6 одиниць у різних місцях.

У сьогоднішньому випадку усі розбиті ізолятори знаходилися на сусідніх електроопорах і по кілька скляних «кілець» одночасно: на одній підвісці з восьми ізоляторів цілими залишилися лише два. Тобто така купність не є випадковою.

Говоримо не лише про збитки. Хоча один скляний ізолятор коштує 400 гривень, до яких додаємо  витрати на пальне і техніку, щоби ліквідувати пошкодження. Мовиться про шкоду громаді, яку ці особи завдають своїм необдуманим вчинком. Адже будь-яке електроустаткування забезпечує і подає напругу в лікарні, дитячі садочки, комунальні установи, живить сервера, мережеві комутатори, зв’язок, приватні оселі містян – одне слово, забезпечує життєдіяльність краю.

Можливо, ці шукачі пригод вважають себе дуже крутими (бо в них є зброя) і супер оригінальними, бо ж вигадали унікальну розвагу – «чи слабо попасти в ізолятор». Та ми вважаємо, що ця недолуга ідея у воєнний час може розцінюватися як диверсія та провокація, що призводить до нестабільності і підсилення тривожності серед населення воюючої країни.

Переконані, що і тисячі чернівчан, які через навмисне псування майна можуть зненацька опинитися без електропостачання, так само не будуть у захваті від такого «геройства».

Шановні буковинці! Якщо ви помітили сторонніх осіб біля електричного обладнання чи вам відомо про випадки розкрадання електроустаткування повідомте операторам Call-центру:  099 2309900, 067 2309900, (0372) 584-980.

Пресцентр АТ «Чернівціобленерго»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *