Чернівецький блюз-гурт «PLUM JAM» відзначив п’ятирічний ювілей

І це були роки пошуків власного шляху.

Непростий історичний період нашої рідної України припав на роки становлення гурту, що, зазвичай, має відображення і в здобутках. Та, попри  життєві виклики, гурт розвивався та брав участь у багатьох фестивалях і конкурсах, як в Україні так і за її межами.  В більшості із них здобували перемогу та ставали лауреатами премій!

Музиканти шукали себе в різних жанрах та стилях і зрештою зрозуміли, що життя в стилі БЛЮЗУ – це є саме те, до чого прагне колектив і кожен учасник зокрема.

У складі гурту незмінні: Тетяна Петришина – вокал; Кирило Маслюченко  – соло-гітара; Віталій Молдован – бас-гітара; Григорій Дроник –  ударні. Кожен із них —  талановитий і досвічений – за плечима має безліч різних музичних проєктів.

Тетяна Петришина –  випускниця та аспірантка Львівської музичної академії ім. М. Лисенка, викладачка вокалу у власній студії є ще й рушієм гурту в плані пошуку репертуару, можливих майданчиків для виступів та різного плану домовленостей про творчі колаборації. Це їй вдається, бо має неабиякий організаторський хист, який став у пригоді й у волонтерській команді, в якій бере участь від початку повномасштабної війни в Україні.  Та варто підкреслити, що всі рішення приймає гурт в цілому, ухвалюючи й усі творчі пропозиції.  Тільки в гармонії народжується та звучить Блюз.

… Блюз  – це вільний подих,  це –  чиста свідомість, з блюзом не можна на «Ти», блюз – це глибокі роздуми та самоідентифікація кожного музиканта гурту. І такий в Чернівцях  єдиний – єдиний блюз-колектив, який грає авторські блюзові композиції-імпровізації,  авторські пісні, світові хіти та кавери сучасних українських пісень. Це «Plum jam».

Розпочали свій виступ  на ювілейному концерті піснею «Люди-тополі» з репертуару Kola Mamarika. Ця пісня про людей світла. Про звичайних українців, які, завдяки своїй силі духу, стійкості, любові до ближнього перетворилися на титанів – сильні, незламні, справжні, рідні, красиві, працьовиті. Про кожного, чиє серце б’ється швидше, коли він чує слово «Україна».

Далі в програмі концерту, що відбувався  у «Music hall» обласної філармонії ім. Дмитра Гнатюка звучали кращі  кавер-композиції  гурту в стилі блюзу  – Creep (Radioheat), Shallow (Lady Gaga), The house of the rising sun (The animals),  Rolling in the deep (Adele) та багато інших  відомих й улюблених  слухачами композицій.  Також прозвучали  авторські пісні гурту «Спи сам»,  «Не вимикай», «Весна».

Слухачів був повен зал – аншлаг – шанувальники творчості гурту, рідні, друзі, колеги з музичного цеху тощо.

Гості концерту гучними оплесками та вигуками «браво» висловлювали емоційне захоплення, а ще – підспівували та пританцьовували.

Чарівний  бархатистий тембр голосу вокалістки, її експресія та емоційність додавали композиціям особливого звучання;  майстерні технічні та мелодійні соло гітариста, що звучали наче розповідь/історія з хорошим завершенням, бас-гітара ж  була справжнім фундаментом, ударна ритм-секція,  наче серцебиття колективу  – одне слово, байдужих не було.

Мистецтво – це талант помножений на велику працю. Залом лунало «на біс» – ніхто з присутніх не хотів залишати створену оазису музики, гармонії та емоції. Відчувалось, що температура у залі була значно вищою за вуличну – усі +50 від оплесків, посмішок та щирих емоцій.

Улюблених виконавців вітали із першим ювілеєм. Звучало багато побажань на адресу винуватців і було багато квітів від шанувальників.

Позитивні емоції зашкалювало, а їх так бракує нам усім нині. Тож не дивно, що того ж вечора розпочався фідбек (feedback) – історія зворотнього зв’язку вдячних слухачів: у соцмережах з’явилося море повідомлень, в яких висловлювалися вдячність за творчість та музичну насолоду.

Автор цих рядків приєднується до всіх побажань – нехай у «PLUM JAM» здійсниться все задумане.

Любов ШИЛЮК, завідувачка відділом мистецтв обласної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *