Схему привласнення бюджетних коштів приватними медиками викрила на Буковині СБУ

Служба безпеки України викрила у Чернівецькій області керівників приватного медичного центру на привласненні бюджетних коштів.

Оперативники СБУ встановили, що цей медзаклад на початку 2022 року уклав з Національною службою здоров¢я України договір про відшкодування вартості послуг із реабілітації хворих на понад 59 млн грн. Проте запланованої кількості пацієнтів не вистачало для освоєння цих коштів, тож керівники закладу знайшли оригінальний вихід із ситуації та придумали оборудку, до якої залучили сімейних лікарів. Схема працювала так: «сімейники» виписували фіктивні направлення умовним пацієнтам на реабілітаційні процедури та отримували від центру свій «гонорар». Більшість пацієнтів навіть не здогадувались про існування цих направлень, а от медичний центр мав підстави для внесення неправдивих даних у щомісячні звіти для НСЗУ та отримання бюджетних коштів.

Гроші керівники центру перераховували підконтрольним фізичним особам-підприємцям за нібито надані товари, роботи і послуги. Потім ці кошти конвертували у готівку та привласнювали.

Наразі сума завданих державі збитків ще встановлюється, але вже підтверджено понад 8 млн грн.

П’ятьом фігурантам оголошено про підозру за ч.5 ст.191(привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч.2 ст.209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Спецоперацію з викриття протиправної діяльності проводили співробітники СБУ в Чернівецькій області спільно з працівниками Управління стратегічних розслідувань та слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом Чернівецької обласної прокуратури.

 

Леся Федоренко, речниця СБУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *