Буковина: на 5,5 млн грн поповнили обласний бюджет прозорі аукціони комунального майна

Про це повідомив Олексій Бойко, голова Чернівецької обласної ради. За його словами, бюджет краю торік поповнився на 5,5 мільйона гривень саме завдяки прозорим аукціонам. І це на 1,8 мільйона більше, ніж у 21-му, що і становить 188% від за планованого. Разом із надходженнями балансоутримувачів сума становить більше 13 млн. грн. (2020 рік – 11 млн. грн., 2021 рік – 11,3 млн. гривень).

Мабуть, це стало наслідком державницького крену нинішньої представницької влади. Бо ж усім було відомо, що комунальне майно здавалося, як правило, за копійки. Спричинювали ж це різні та вигідні обом сторонам обставини: або ж це робилося для своїх, або ж за щомісячні гонорари, з чого мали зиск як орендодавці, так і орендарі (наймачі).

Приміром, власник аптечного пункту, розміщеного в Чернівецькій обласній клінічній лікарні, сплачував за оренду площею 20,3 кв. метрів… 1000 гривень. Зважте на те, що тільки за одну купівельну операцію він міг повернути собі цю суму. Тепер же він перераховуватиме до гаманця області щомісяця по 64 тис. гривень.

Ще такі приклади: за оренду окремої будівлі площею 31 кв. м, розташованої  в самісінькому центрі Чернівців по вулиці Кафедральній, 2, місячна плата становила вього-навсього 3 тис. грн, тобто менше 100 доларів, а тепер до обласного бюджету щомісяця поступатиме 25 тис. грн. Відбулися зміни й в оплаті за розміщення кавоматів в обласних комунальних установах. Досі орендарі платили лише 720 грн на місяць, а тепер сплачуватимуть диференційовано: 2610 грн – в онкологічному центрі та 6500 грн – у перинатальному центрі.

«Ефективне управління об’єктами спільної власності територіальних громад краю – запорука матеріальної та фінансової спроможності органу місцевого самоврядування. А прозорість і відкритість дають вагомі результати. Навіть в умовах воєнного стану нам вдалося збільшити прибуток комунальних установ та поповнити бюджет. Торік ми розірвали 15 неефективних договорів, натомість уклали нові і прибуткові», – підсумував Олексій Бойко.

Отож крига, нібито, скресла, панове, і в краї намітилися зміни. Тьфу-тьфу! – аби не наврочити.

Людмила Чередарик

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *