Василю Стусу 6 січня 2023-го виповнилося б 85 років

Учора, 6 січня, виповнилося 85 років від дня народження українського поета, перекладача, дисидента-шістдесятника Василя Стуса.

Народився він 1938 року у селі Рахнівка на Вінниччині. Закінчив із червоним дипломом історико-філологічний факультет Сталінського педагогічного університету (нині місто Донецьк). Працював учителем, почав писати вірші. 4 вересня 1965-го, під час прем’єри фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», разом з Іваном Дзюбою та В’ячеславом Чорноволом брав участь в акції протесту проти незаконних арештів українських інтелектуалів. За це його відрахували з аспірантури.

У відкритих листах до влади Василь Стус критикував її за порушення прав людини. Був двічі арештований та засуджений до позбавлення волі і заслання. Помер у ніч на 4 вересня 1985-го під час безстрокового сухого голодування.

Дізнатися більше про незламного українського борця за справедливість можна буде з лекції «Василь Стус: поет і громадянин»,яка відбудеться у Чернівецькому обласному художньому музеї 12 січня. Лекторка – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Валентина Чолкан.

Подія має відбутися 12 січня о 15:00. Вхід вільний.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *