Усиновлено 47 маленьких буковинців, з яких 11 – іноземцями

Щодо результатів діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану області за 2011 рік

Як наслідок оптимізації системи центральних органів виконавчої влади, торік була створена Державна реєстраційна служба України. Відділи державної реєстрації актів цивільного стану ввійшли до складу реєстраційних служб територіальних органів юстиції. Втім, як і раніше ці відділи проводять реєстрацію народження та походження, смерті, укладання та розірвання шлюбу, зміни імені, а також вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті.

Так, протягом 2011 року відділами ДРАЦС та виконавчими комітетами сільських, селищних та міських рад області зареєстровано 31 937 актових записів, тоді як у 2010 р. – 32 691. Отже, кількість складених актових записів по області зменшилась на 754.

Загалом протягом 2011 році народжуваність в області збільшилась на 247 дітей, смертність зменшилась на 569, реєстрація шлюбів зросла на 781, розірвання шлюбів зменшились на 1358.

З порушенням встановленого строку було зареєстровано 168 народжень.
Усього ж про проведену реєстрацію було видано 51355 свідоцтв, що на 1407 свідоцтв менше, ніж за 2010 р. ( 52762 свідоцтва). З них вперше видано 33379 та 17976 – повторно. Протягом року видано також 24715 витягів про державну реєстрацію актів цивільного стану, в 2010 році – 21837.

3866 свідоцтв та витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян було торік засвідчено відділом ДРАЦС реєстраційної служби Головного управління юстиції з метою використання їх за кордоном, з них 1322 документи було відправлено до Державної реєстраційної служби України для проставлення апостиля.

Загальна кількість актових записів цивільного стану (по видах), складених виконкомами сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) складає: народження – 7 260; смертей – 7 596; шлюбів – 3 759.
Кількість зареєстрованих шлюбів: іноземців між собою – 1;громадян України з іноземцями громадянами держав-членів СНД – 151; громадян України з іноземцями громадянами інших держав – 91.

Відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України зареєстровано 886 дітей у матерів, які не перебувають у шлюбі.

Внесено змін в актові записи про народження у зв’язку з усиновленням дітей: громадянами України – 36; іноземцями – 11.

Слід зазначити, що з метою належного обслуговування громадян, у відділах, в один з робочих днів продовжено прийом громадян до 20.00 год., а субота є робочим днем.

Одним з важливих напрямків роботи відділів державної реєстрації актів цивільного стану області є надання правової допомоги громадянам відповідно до положень Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах. Так, за 2011 рік відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби ГУЮ кількість прохань, клопотань про надання правової допомоги, направлених до компетентних органів іноземних держав та отриманих для виконання, становила 874; а відділами державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційних служб територіальних управлінь юстиції кількість прохань, клопотань про надання правової допомоги, направлених до компетентних органів іноземних держав та отриманих для виконання було 808.

Це засвідчує, що робота відділів ДРАЦС області спрямована як в інтересах іноземних громадян, так і громадян України, що проживають за її межами.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *