Центр кар’єри стверджує: кар’єри без знання кількох мов не буває

«Університетський центр кар’єри як спосіб активізації жінок і чоловіків напередодні їхньої професійної діяльності» – таку назву має спільний українсько-польський проект, фінансований Міністерством закордонних справ Польщі в рамках програми «Польська допомога для розвитку, 2012», який стартував у квітні нинішнього року. Ініціатор проекту – Малопольська агенція енергії та навколишнього середовища, партнер з українського боку – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Головна мета проекту – створення при ЧНУ окремого підрозділу – Центру кар’єри – для допомоги студентам у пошуку роботи: проведення консультацій, надання професійної допомоги студентам у контактах із фірмами, працедавцями та підприємцями, організація студентських практик і стажувань тощо.

У Європі практично кожний університет має подібну структуру. Центри кар’єри  допомагають студентам і випускникам знайти роботу, пройти стажування, в тому числі оплачуване, знайти місця для проходження навчальних і виробничих практик.

У рамках проекту ми як організатори подібного центру в Чернівцях побували в Кракові та ознайомилися з діяльністю нашого партнера – Академічного Центру Кар’єри при Краківському економічному Університеті.

Не секрет, що студентам досить складно знайти роботу після закінчення ВНЗ, а надто  – за спеціальністю. Роботодавець воліє отримати досвідченого фахівця зі стажем. Звичайно, це проблема студентства в усьому світі, але багато що залежить і від самих студентів. На жаль, наші спершу очікують, поки в руках опиниться диплом, потім влітку відпочивають, а вже з осені починаються пошуки роботи.

У цьому й проблема! Студенти європейських ВНЗ, звісно, не без допомоги згаданих центрів кар’єри, починають готуватися до майбутньої роботи ледь не перед вступом. Уже на першому курсі  більшість студентів із задоволенням приймає участь у психологічних тренінгах і семінарах, які організовує Центр кар’єри, в різноманітних волонтерських заходах: роздають листівки, рекламні оголошення, допомагають різним організаціям і самому ВНЗ в організації конференцій, офіційних зустрічей, презентацій, ярмарок і виставок. Шукають цікаві місця для обов’язкових практик, а не домовляються просто для галочки з першою-ліпшою організацією. Ближче до закінчення студенти проходять стажування на фірмах чи підприємствах, які самі ж обрали. Часто подібні стажування оплачуються. Під час літніх канікул намагаючись здобути досвід, підробляють. І не важливо, що місце цього підробітку не відповідає твоїй спеціальності: майбутній працедавець сприйме це як великий плюс в резюме, адже студент не побоявся, не полінувався й спробував-таки свої сили…

На зустрічі в Кракові від представниці фірми IBM ми дізналися, що не обов’язково мати кількарічний досвід роботи на фірмі, щоби влаштуватися до них на роботу, скажімо, бухгалтером зі спеціальністю «міжнародний туризм».  Достатньо досвіду збирання полуниць, роботи в кафе офіціантом чи допомоги батькам-підприємцям. Найважливіше – не боятися практикуватися, мати гарні особистсні якості і знати іноземні мови. А бухгалтерської справи, підкреслила представниця великої компанії, можна навчитися за місяць. Натомість жодна європейська компанія не візьме на роботу навіть на найнижчу посаду без знань мінімум розмовної англійської. Тож якщо студент мріє про роботу в серйозній компанії, володіння англійською на високому рівні й знання ще хоча б двох мов – обов’язкова вимога! Особливо цінується в Європі володіння «рідкісною мовою». Наприклад, в IBM одразу беруть на роботу випускника ВНЗ із знанням румунської, голландської чи фінської мови.

Після волонтерських заходів, практик, стажувань студенти отримують сертифікати участі й рекомендації, які потім виступають підтвердженням досвіду, який вони здобули протягом навчання. Більше того, кожний такий сертифікат додає його власнику балів-бонусів, що одразу підвищує їхні шанси отримати омріяну посаду.

Українські реалії, на жаль, більш «приземлені»: фірмам не потрібні практиканти.  І як, власне, зацікавити в цьому роботодавців? Зрештою, і студенти не бігають за бонусами, бо вони й без того знають, що робота за спеціальністю їм «не світить».

Працюючи з нашими студентами і знаючи ставлення більшості до пошуків роботи, хочу наголосити, що їм треба просто вчитися. І хоча більшість відповість, що в нас не Європейський союз і не ті умови, та попри все наполегливість і старання зроблять свою справу.

Тож  варто спробувати, а не сидіти на місці!  Навіть, якщо вам пропонують безоплатну практику під час вільного від навчання часу.

Сподіватимемось, що Університетський центр кар’єри принесе користь буковинським спудеям. Ми вже провели і далі проводитимемо психологічні тренінги для студентів ЧНУ, які допоможуть їм реалізуватися в майбутньому.

У грудні проект завершується. Тож побажаємо собі, щоби та допомога, яку надає польська сторона, не змарнувалася перешкодами, з якими зустрічаємося ми в Україні.

Анна КІБИЧ, Мар’яна КОРНІВСЬКА 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Центр кар’єри стверджує: кар’єри без знання кількох мов не буває”