На Буковині продали земель на 12 млн. грн

141 земельну ділянку несільськогосподарського призначення площею 62 га продали у минулому році в Чернівецькій області. Порівняно з 2010 роком – кількість продажів знизилася. Нині один гектар ріллі коштує 20 тис. грн . Підсумки роботи Буковинського держкомзему підбивали на прес-конференції. 

 

– Загалом продаж земель несільськогосподарського призначення активно проводиться у містах, зокрема в обласному центрі, де є попит і формується пропозиція, – зазначає Світлана КРАВЕЦЬКА, начальник відділу оцінки і ринку земель головного управління держкомзему в Чернівецькій області.

У Чернівцях проводиться продаж земельних ділянок у власність і право оренди майже по всій території міста. Торік це були земельні ділянки, які можна використовувати у промислових цілях, найчастше у Садгірському районі. Задля комерційної мети купували та брали в оренду ділянки біля зупинок транспорту, щоправда, малими площами – 20-100 м кв. Жодної ділянки не придбали для будівництва супермаркетів та інших великих об’єктів.

За 20 років від часу проведення земельної реформи 189 тис. громадян набули право на земельну частку-пай. Державні акти на право власності земельної ділянки виготовлено для 169, 4 тис. громадян. 160 тис громадян уже отримали державні акти.

За словами пані Світлани, щодо роботи, яка велася під час земельної реформи, громадяни, які проживають у сільській місцевості мали право отримати у власність безоплатно земельні ділянки для будівництва й обслуговування житлових будинків, для ведення особистого селянського господарства, для садівництва, для дачного і гаражного будівництва.

Орендарі відповідатимуть за порушення

З 1 січня цього року в країні нормативно грошова оцінка ріллі зросла майже у 2 рази. Тому орендна плата буде суттєво збільшена для власників земельних часток-паїв до 700 грн за гектар.

Якщо орендар братиме землю в довгострокову оренду, то обов’язково буде обумовлюватися строк оренди, культури, які там вирощуватимуться, сівозміни, яких він повинен буде дотримуватися. За порушення орендар нестиме відповідальність. Адже ми ставимо за мету збереження українських родючих грунтів.

Якщо у 1995 році в середньому вартість 1 га землі становила 4 тис. грн, то минулого року 1 га ріллі вартував приблизно 12 тис. грн. А з 1 січня 2012 року по Україні 1 га ріллі коштує 20 – 22 тис. грн. за 1 га.

Карпати розпродадуть?

Ходять чутки, нібито після відміни мораторію на землю інвестори розкуплять усі Карпати. Про це журналісти і запитали спеціалістів. За словами Світлани Степанівни, з огляду на проект закону про ринок земель, де чітко визначено, що іноземці не мають право викупу земель сільськогосподарського призначення на території України, а право викупу мають громадяни України, держава та органи територіальної громади, подібного не може статися.

Іноземна особа на території України може лише взяти в оренду земельну ділянку несільськогосподарського призначення. Нині Земельний кодекс передбачає, що коли іноземцю перейшла у спадок земля сільськогосподарського призначення, то протягом року він повинен відчужити цю землю.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *