Запали свічку!

26 листопада, від 15.30 до 16.30 на перехрестях основних вулиць міста пройде молодіжна акція «Пам’ятаймо! Запали свічку». О 16.00 буде оголошено хвилину мовчання в пам’ять про невинно убієнних жертв голодоморів 1932-33 та 1946-47 років. Нинішній всеукраїнський громадський меморіальний захід присвячується ще й вшануванню пам’яті дітей, убитих і ненароджених через ті трагічні події.

Обмежити розважальні програми на місцевих телерадіоканалах у суботу, 26 листопада – таке звернення прийняли члени обласного Громадського комітету з вшанування пам’яті жертв голодоморів, яке відбулося наприкінці минулого тижня в Українському народному домі за ініціативи громадських організацій. Вони запропонували також освітнім закладам області провести «Тижень пам’яті».

Голова товариства «Український Народний Дім у Чернівцях» Володимир Старик презентував найновіші наукові видання про страшну трагедію українського народу – геноцид 1932-1933 рр. Професори кафедри історії України ЧНУ Петро Брицький та Василь Ботушанський розповіли про свою роботу над «Національною книгою пам’яті жертв голодоморів 1932-33 та 1946-47 років», поділилися власними спогадами про пережиту трагедію.

Крайова влада підтримала ініціативи обласного Громадського комітету, які ввійшли до плану жалобних заходів.

Офіційне вшанування пам’яті жертв голодоморів, як повідомила прес-служба ОДА, відбудеться у суботу, 26 листопада: о 12-00 на розі вулиць Руської та Шевченка біля пам’ятного каменя – спільний молебень за участі представників різних конфесій.

Тут також відбудеться покладання траурних вінків, будуть запалені свічки та лампадки на знак вшанування пам’яті загиблих. А ще на території області приспустять Державні прапори України, обмежать проведення розважальних заходів із відповідними змінами до програм радіо та телебачення. Крім того, буде проведено низку теле- і радіопередач з громадськими діячами та науковцями щодо голодоморів в Україні. Пройдуть вечори-реквієми, уроки пам’яті тощо.

Цьогоріч вшанування жертв голодомору пройде під гаслом «Пам’ятаємо. Запали свічку!» під загальнодержавним прапором, без партійної чи громадської символіки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *