«Зайвих знань немає». Інтернет-конференція з Леонідом Каденюком

Зайвих знань немає! Знання треба поповнювати», – ясно і просто розказував про свої шкільні роки, навчання у «Зоряному містечку», випробування літаків, перебування на «Колумбії», про сучасні космічні дослідження та майбутнє космонавтики перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

4 лютого 2011 року на базі студії УМАКО “Сузір’я” у Києві, Чернівецької обласної  наукової бібліотеки ім. М. Івасюка та с. Клішківці Хотинського району Чернівецької області відбулася Інтернет-конференція «Серце, віддане космосу» з Леонідом Каденюком з нагоди його 60-річчя.

У Чернівцях на зустріч прийшли старший брат Володимир Костянтинович Каденюк, учні шкіл, гімназій, студенти, викладачі, представники Чернівецького музею авіації і космонавтики, гуртківці клубу юних техніків «Кварц», клубу «Байт» Чернівецького ОЦ НТТУМ, а у Клішківцях – земляки космонавта, вчителі, однокласники, учні Клішківецької школи.

Тамара Сендульська, завідувач відділу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки, Вiталiй Яценко, завідувач Чернівецьким музеєм авіації і космонавтики, Людмила Компаневич, директор чернівецького міського клубу юних техніків «Кварц» Володимир Каденюк під час on-line зустрічі.
Тамара Сендульська, завідувач відділу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки, Вiталiй Яценко, завідувач Чернівецьким музеєм авіації і космонавтики, Людмила Компаневич, директор чернівецького міського клубу юних техніків «Кварц», Володимир Каденюк під час on-line зустрічі.

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 р.в селі Клішківці Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів. У 1976 році Леонід Каденюк був зарахований до загону космонавтів. Каденюк літав на  50-ти типах і модифікаціях літаків, у тому числі на знаменитих найсучасніших реактивних МІГ-29, МІГ-31, СУ-27. З 19 листопада по 5 грудня 1997 року американський “Columbia” STS-87 здійснив космічну місію у складі міжнародного екіпажу: командир – Кевін Крегел, пілот – Стівен Лінді, спеціалісти місії – Вінсон Скотт, Калпана Чавла, Така Дої та українець Леонід Каденюк – космонавт-дослідник. Цей політ тривав майже 16 діб: 15 діб 16 год. 35 хв. 1 сек. Під час місії Леонід Каденюк з метою вивчення дії мікрогравітації на рослини провів близько десяти передбачених програмою експериментів: займався проведенням дослідів зі штучного запилення паростків сої і рапсу в умовах невагомості. Також виконував експерименти Інституту системних досліджень людини по тематиці “Людина і стан невагомості”.

Леонід Каденюк – Герой України (вручено Орден “Золота Зірка” 03.12.1999),  генерал-майор авіації, льотчик-випробувач 1-го класу. Почесний громадянин Чернівців (2001).  Нагороджений орденами “За мужність” 1-го ступеня (1998), “За примноження добра на землі” (1998), Святого Архистратига Божого Михаїла (1999), шістьма медалями, є лауреатом Всеукраїнського рейтингу «Книжка року – 2009» за книгу «Місія космос».

Зараз Леонід Костянтинович Каденюк живе і працює в Києві.

Леонід Костянтинович запевнив, що Україна була і залишається космічною державою з потужною ракетно-космічною галуззю.

Згадуючи свої шкільні роки та вчителів,  Каденюк подякував своїх педагогів, тих,  хто започаткував паростки для підкорення  не тільки життєвих вершин, але й космосу. Леонід Каденюк з вдячністю говорив про вчителів математики, української мови, російської мови, географії, біології, фізики. Побажав учням здобувати знання з усіх предметів, бо на сучасному етапі життя другорядних наук немає. І звичайно, тим, кого вабить космос,  у майбутньому здійснити свою мрію про космічний політ.

Всі, хто прийшов на зустріч у цей день і в Чернівцях, і в Клішківцях, поздоровили Леоніда Каденюк з ювілеєм, подякували за постійну підтримку наукових, дослідницьких учнівських  проектів, за його щирість і людяність, побажали Леоніду Костянтиновичу щастя, міцного здоров’я і творчих успіхів.

Як згадує сам Леонід Каденюк, він вирішив стати космонавтом 12 квітня  1961 року, коли вперше полетіла у космос людина. «Політ Юрія Олексійовича Гагаріна був надзвичайно важливим момент не тільки в історії планети Земля, а й в історії Всесвіту. І я тоді сказав собі: обов’язково стану космонавтом». Його земляк з Клішківців Валерій Іванович пригадав, як в дитинстві вони розглядали зоряне небо у телескоп і Леонід питав: «І що там буде у цьому супутнику?»

Директор чернівецького міського клубу юних техніків «Кварц» Людмила Компаневич подарувала Чернівецькій обласній бібліотеці портрет Л.К. Каденюка з автографом космонавта.

Леонід Каденюк запевнив, що скоро приїде в Чернівці і зустрінеться з земляками.

Інформацію про конференцію можна переглянути також на сайті Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання “Сузір’я” – http://suzir.com.ua/43-2011-02-04-15-00-24

Тетяна СПОРИНІНА, «Версії», фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 коментарів “«Зайвих знань немає». Інтернет-конференція з Леонідом Каденюком”