Захист прав залежить від правової обізнаності

Громадська приймальня для соціально незахищених у Головному управлінні юстиції допомагає охочим

У час інформаційних технологій та високого розвитку комп’ютерної техніки, широкого спектру офіційних друкованих періодичних видань залишається велика кількість громадян, що не мають доступу до правової літератури, а якщо і мають його, то через велику кількість нормативно-правових актів не можуть ефективно здійснювати пошук та знаходити ті акти, що передбачають те чи інше їхнє право, а також не розуміють букву закону і цим самим не в змозі своєчасно та ефективно захищати свої права. Тому всі радять звертатися до адвоката. Але тут виникає інше питання: де брати гроші на оплату юридичних послух, адже пенсії та зарплати залишають бажати кращого.

Незахищені верстви населення вважають, що виходу немає. Але це не так.

Вихід є: Верховна Рада України узаконила безкоштовну правову допомогу. Таким чином, безкоштовна правова допомога – це допомога, яка гарантується державою і повністю або частково надається за рахунок коштів державного бюджету України. Така допомога – це вид державної гарантії, яка полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їхньої реалізації, відновлення в разі порушення та порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності органів державної влади, органів місцевого сомоврядування, посадових і службових осіб.

Куди звернутися за такою допомогою? Відповідь наступна. В Головному управлінні юстиції у Чернівецькій області продовжує свою роботу громадська приймальня, що надає цілком безкоштовно та на високому професійному рівні такі види правових послуг:

швидкий пошук та надання копій актів законодавства (в управлінні ведеться облік та систематизація офіційних друкованих періодичних видань, таких як: «Офіційний Вісник України», «Систематичне зібрання чинного законодавства України», «Кодекси України», «Бюлетень Міністерства юстиції України», газети «Голос України», «Урядовий кур’єр» та інша періодика, крім того здійснюється робота з інформаційними правовими системами «Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів України», «ЛІГА:ЗАКОН», «НАУ» тощо);

надання консультацій та роз’яснень з правових питань.

Найчастіше в громадську приймальню звертаються з питань трудового, земельного, житлового та сімейного права, а також пенсійного забезпечення.

Звертатися можна в прийомний день – понеділок з 9.00 до 13.00 , з 13.45 до 18.00 год., за адресою: м. Чернівці, вул. Грушевського, 1, каб. № 414.

Ірина НІМІЖАН, начальник відділу реєстрації нормативно-правових актів, систематизації законодавства, правової роботи та освіти Головного управління юстиції у Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *