З Днем Незалежності!

Цього дня 21 рік тому Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила Акт про проголошення Незалежності України, а 1 грудня 1991 року на референдумі 90% українців проголосували за незалежність України.

З нагоди Дня Незалежності керівники обласної та міської рад, громадськість Чернівців поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку на Центральній площі Чернівців. Ця подія супроводжувався під музику до пісні «Реве та стогне Дніпр широкий».

Мелодія цієї пісні народна, а музику до неї написав Данило Крижанівський. Музика звучала досить символічно і промовисто. І зразу пригадувалися слова балади:

Реве та стогне Дніпр широкий,
Сердитий вітер завива,
Додолу верби гне високі,
Горами хвилю підійма
І блідий місяць на ту пору
Із хмари де-де виглядав,
Неначе човен в синім морі,
То виринав, то потопав.
Ще треті півні не співали,
Ніхто нігде не гомонів,
Сичі в гаю перекликались,
Та ясен раз у раз скрипів.

Один з гімнів України, мелодія пісні була музичними позивними українського радіо «Дніпро» в Другу світову війну…А відчуття складної долі, що нависла над Україною, одна з провідних тем Т. Г. Шевченка. В цьому він звинувачує не тільки зовнішні сили, а й самих українців, які втратили національну пам ‘ять, національну гордість, а відповідно, особисту честь. Чи актуально це зараз? Я думаю, що так.

До пам’ятника Т.Г. Шевченку приходили і 23 серпня, до Дня Прапора.

Чернівчани пройшлися 24 серпня урочистою ходою і до пам’ятника Героїв Буковинського Куреня.

А ось так симпатично Google вітає українців з Днем Незалежності:

А загалом, святкові заходи до Дня Незалежності, триватимуть кілька днів, різні, музичні, спортивні, театральні, фестивальні. Добре, що так багато гарних, яскравих заходів. Але іноді ловиш себе на думці, що це свято непомітно, але поступово, потрохи перетворюється на якесь фіктивне, як черговий вихідний. Чи може це вже ми звикли до незалежності, чи її занадто багато, чи просто боротьба за Незалежність продовжується?..

Зі святом Вас, дорогі Українці!

Тетяна Стрільчик,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *