«Дайте людям працювати»: чернівчани під ОДА вимагали не вводити «червону» зону в місті

У п’ятницю, 21 серпня, в Чернівцях місцеві підприємці, працівники закладів харчування, продавці магазинів і ринків пікетували обласну держадміністрацію з вимогою не запроваджувати жорстких карантинних обмежень через потрапляння обласного центру до «червоної зони» карантину. Нагадаємо, 20 серпня Державна комісія з ТЕБ та НС віднесла Чернівці, Кіцманський та Заставнівський райони до «червоної» зони. 

У червоній зоні карантину діють всі попередні обмеження, а також додатково забороняється:
– робота громадського транспорту;
– відвідування закладів освіти;
– діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.
Мітингарі, серед яких представники різних професій, вимагали дозволити і надалі працювати дитячим садочкам, закладам харчування, підприємствам та іншим установам.
Люди скаржилися на те, що їм немає на що жити, тому вони не можуть піти на карантин. Якщо знову все закриють, просто не матимуть, чим дітей годувати. Закриють транспортні перевезення – не буде чим діставатися до роботи. За які кошти платити податки та кредити? Хіба не досить того, що люди просиділи вдома кілька тижнів? Економіка і без того вбита, обурюються підприємці.
«Ми маємо ходити на роботу, бо нам треба годувати дітей, платити за квартиру, комунальні послуги тощо. А за що? Ми готові дотримуватися випрацюваного плану роботи у своїх закладах, але не повного їхнього закриття», – лунало у натовпі протестувальників.
І… люди вкотре зіштовхнулися з облудною та байдужою позицією влади. Протестувальники вимагали, щоби до них вийшов голова ОДА Сергій Осачук. Губернатор так і не вийшов до людей, а мітингарям запропонували записатися до нього на прийом.
Натомість вийшов перший заступник голови Чернівецької ОДА Богдан Ковалюк, який наголосив, що ніхто, мовляв, не зацікавлений в тому, щоби Чернівці знову були повністю закритими. Тому остаточне рішення щодо обмежень в умовах «червоної» зони прийматимуть на засіданні обласної комісії з ТЕБ та НС, яке призначене на 14.00 . Туди ж запросили двох охочих активістів з натовпу. Підприємці організували збирання підписів про дозвіл роботи установ та підприємств у «червоній» зоні.
Втім, у розмові з протестувальниками п.Ковалюк не втримався-таки від недолугого й часто вживаного аргументу чиновників і назвав акцію політичною. Представники влади щоразу частіше ізолюються такою фразочкою від самої потреби якось реагувати на невдоволення людей. Та й легше за все перевести рейки на опонентів. Однак це не той випадок – людям не буде за що годувати своїх дітей, бо ми живемо поки що не за європейськими законами, тож допомоги від держави не отримаємо…
І тому напрошуються два запитання. Чи є вища політика, ніж служіння своєму народові? І чи захочеться людям по домівках і без грошей співати державний гімн на День Незалежності – саме так пропонують буковинцям на сайті ОДА відзначити свято. …Хіба що слова аж дуже підходящі до карантину: «Ще не вмерла Україна…»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *