Який Джон поплутав депутатів облради?

Важка шапка мономаха і не менш важка шапка депутата. Бо інколи у них там буває така плутанина! Проте, обрані нами депутати, добре знають, як з нею дати раду… Так, вони неохоче шукають прямих і правильних шляхів, на кшталт британського кіногероя Джеймса Бонда. Зате радо перевтілюються у таких собі Джонні Інглішів, дивакуватих та блазнюватих, які своїми чудернацькими та алогічними діями доводять до кольок зарегочену публіку. Хліба та видовищ – вимагав колись від своїх патриціїв грізний римський плебс. Так от – нам, себто – народу, вистачить і видовищ. А про власний «хліб» подбають місцеві «джонні», які твердо тримають особистий інтерес. Адже, хто б і що не казав, а депутати, яких ми обрали,  – люди розумні. І прийшли вони до ради, бо добре знають, яку раду – кому дати. Собі – хліба, а виборцям – видовищ.

kinopoisk.ru 

От, наприклад, сьогоднішня сесія облради, яка обіцяла бути напрочуд гострою та цікавою… По-перше, об’єднали третє пленарне засідання 14-ї сесії з наступною 15-ою сесією обласної ради VІ скликання. По-друге, очікується візит буковинських нардепів та акція чернівецьких журналістів «Ні – кнопкодавам». А крім того, особисто я мала сподівання, що нарешті депутати стануть на захист своїх виборців і за рекомендацією постійної депутатської комісії з питань будівництва, архітектури,  транспорту, зв’язку, житлово-комунального господарства та надзвичайних ситуацій створять тимчасову контрольну комісію, яка вивчить діяльність Обленерго та ефективність роботи контрольних органів – інспекції  Держенергонагляду,  Чернівецького сектору  НКРЕ, управління захисту прав споживачів. Але до порядку денного це питання не потрапило. Чому? Мені пояснили, що воно, себто це рішення, має протягом 20 робочих днів «провисіти» на сайті облради.

Та повернемося до комісії, яка розглянула ще багато різних питань. Одне з них стосувалося затвердження комплексної програми забазпечення молоді житлом на 2013-2017 рр. Доповідав запрошений на комісію директор Чернівецького регіонального відділення державного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Дмитро Шульга. Нагадаю, що це саме довкола його «підприємства» депутати попереднього скликання здійняли великий гвалт: журналісти писали, депутати розглядали, та згодом усе затихло. Зрештою, чого не буває…

Та на комісії, що відбулася 5 березня, пан Шульга  одразу ж потрапив під обстріл депутатів. Як з’ясувалося, відділення не прозвітувало за кошти попереднього періоду. За словами ж заступника голови облради Валентина Маніліча, який був присутнім на засіданні, звіт пана Шульги має теж протягом 20 робочих днів перебувати на сайті облради. Отож, виникає колізія: що робити? За законом, питання про молодіжне будівництво 15-а сесія не мала би розглядати. Однак ми його знаходимо під №2  у порядку денному. Порушення? Безперечно. Але його чомусь не беруть до уваги. Бо молодіжний фонд – це гроші. А вони потрібні «всім»! Тільки не треба мене переконувати, що на молодіжне будівництво чекають десятки тисяч молодих буковинців і тому це питанння таке невідкладне і нагальне. Все одно не повірю, бо просто знаю. На превеликий жаль, так званий молодіжний фонд не вирішує проблем молодих сімей і скористатися його можливостями погоджуються буквально одиниці.

До слова, після комісії, яку очолив нині новоспечений голова Василь Бічер, я відвідала засідання депутатської комісії з питань економіки, бюджету та інвестицій. І яким же було моє здивування, коли і там я зустріла пана Шульгу. Він теж тут доповідав. До речі, замість начальника відділу регіонального розвитку управління капітального будівництва облдержадміністрації Олега Бабенка. Тільки з тією різницею, що у членів цієї комісії, на відміну від поппередньої, критичних зауважень на адресу Дмитра Шульги не було.

Співставивши наслідки роботи двох комісій, дійшла висновку, що питання депутати розглядають, зважаючи тільки на їм відомі інтетереси. А чи відповідають ті інтереси потребам тих, хто їх обрав? Питання риторичне…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»        

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *