«Будинок з привидами» шукає господаря

Ні, не власника! – Господаря!

Останніх кілька місяців Будинок офіцерів – непоказна, але престижна будівля в центрі міста – став таким собі яблуком, яке хтось ділить, ще хтось відбирає, інший перекидає з руки на руку. Та наразі будівля, якою опікується Міноборони, стала нічим іншим, як… будинком з привидами.

«Привиди» й «мертві душі», що тиняються довжелезними коридорами пустки в самому серці Чернівців, перешіптуються по закутках, тупотять сходами, – не вигадка письменника й не витвір чиєїсь хворої уяви. Ба, навіть не містика, а реальність: одного дня контрольні органи виявили суттєві порушення в договорах між КЕВ міста Чернівці та ТзОВ «Терра ностра», яке надавало послуги з утримання Будинку офіцерів – державної власності.

Підприємливі власники цього ТзОВ не проґавили можливості підзаробити й… здали державне приміщення площею 5 тисяч квадратних метрів у… суборенду. Майже сотня чернівецьких підприємців щомісяця сплачували «Терра нострі» 120 грн. за квадратний метр, а ТзОВ перераховувало КЕВ 20 тис. грн. на місяць. У результаті – порушення законодавства, недоотримання державою величезної суми грошей, розірвання угоди КЕВ з «Терра ностра» – і, звісно, підприємці, які виявилися в цій історії взагалі п’ятим колесом до воза.

«Працівниками державної фінансової інспекції в Чернівецькій області проведено ревізію фінансово-господарської діяльності КЕВ м. Чернівці за період від 01.07.2010 року до 01.05.2012 року. Ревізією встановлено фінансових порушень, що призвели до збитків на загальну суму 1 млн. 453,2 тис. грн., у тому числі недоотримання коштів установою та державним бюджетом на суму 1 млн. 252,6 тис. грн…» (За матеріалами ревізії Держфінінспекції в Чернівецькій області)

За позовом військової прокуратури цими днями справу розглянув Господарський суд Чернівецької області. Військовий прокурор наполягав, що за результатами перевірки приміщення Будинку офіцерів, яке на той час уже мало бути звільнене ТзОВ «Терра ностра» у зв’язку з розірванням договору між КЕВ і цим товариством, досі займають підприємці. Представник «Терра ностра» стверджував: на момент розгляду суду предмет спору відсутній, бо ж приміщення ТзОВ вивільнені та передані КЕВ, а що там відбувається тепер – вже не їхня справа. За підсумками розгляду суддя Господарського суду області Микола Гурін прийняв рішення: «Провадження в справі припинити», оскільки ТзОВ звільнило приміщення.

Питання фінансових збитків поки так і залишилося висіти в повітрі, бо ж не було предметом розгляду на цьому судовому засіданні. У військовій прокуратурі подальші наміри нам прокоментували коротко: перевірка триває, до її завершення говорити про конкретні речі зарано, можливо, конкретніша інформація з’явиться наприкінці жовтня. В регіональному відділенні Фонду держмайна в області сказали, що справа на контролі військової прокуратури й КРУ, а в міськраді кивнули на Міноборони, мовляв, приміщення не комунальна власність, тож місто не має стосунку до цього питання… Отже, чекатимемо кінця жовтня – початку листопада…

А що наразі робити підприємцям, які роками винаймали тут офіси, справно сплачували орендну плату, вкладали гроші в ремонт цих приміщень, а сьогодні волею випадку залишилися за бортом цього «корабля»? Представники Західного територіального КЕУ Міноборони України, що у Львові, кажуть: укладати законні договори на оренду приміщень із Квартирно-експлуатаційним відділом Чернівців. Для цього потрібно подати до Чернівецького КЕВ відповідну заяву, далі провести експертну оцінку приміщення.

Оскільки сама процедура укладання договору на оренду майна Міноборони – доволі тривала в часі, а відносини орендодавця й орендаря мусять регулюватися в правовому полі, з підприємцями укладатимуть попередні договори. Потім проведуть конкурс і на конкурентних засадах нададуть приміщення в довгострокову оренду – від 3 до 5 років. Орендну плату розрахують за спеціальною методикою, затвердженою КМУ.

Та підприємці вже нікому не вірять: ні нашим, ні їхнім. Не вірять, бо вже не раз обпеклися. І тепер, розмірковуючи, як їм бути далі і чи продовження оренди не стане черговим зашморгом на їхній шиї, ставлять риторичне запитання КЕВ у Чернівцях, Західному територіальному КЕУ Міноборони України, правоохоронним органам і, врешті решт, Міністерству оборони: невже ніхто з них не бачив раніше, що в цій співпраці з ТзОВ «Терра ностра» вагон і маленький візочок порушень, і чому сьогодні саме вони, законослухняні громадяни, стали цапами-відбувайлами?…

Найгірше, що відповіді на поставлені запитання ніхто й не чекає. Бо всі до такого звикли. На жаль…

Максим КЛИМЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *