Як звітувати до Пенсійного фонду

Відстрочки не буде

Звертаємо увагу, що відстрочити термін подання звіту на 7 календарних днів, подавши до Пенсійного фонду відповідну заяву, можна було тільки в період запровадження нової форми звітності у січні-березні нинішнього року.

Отже, звіт за травень роботодавці-страхувальники повинні подати не пізніше 20 червня.

Формально платник має право подати звітність останнього з відведених на це днів. Але звіт вважається прийнятим, коли в ньому не буде помилок, виправлень і будуть в наявності всі належні таблиці.

Згідно з п. 2.15 «Порядку», в разі виявлення помилки в документі страхувальник має право до кінцевого терміну подання повторно сформувати та подати звіт до відповідного органу Пенсійного фонду. Чинним вважається останній електронний або паперовий звіт. Отже, подання звітності в першій декаді місяця надасть можливість виправити ймовірні помилки та уникнути значних штрафних санкцій.

Нагадуємо, що звіт складається на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких відбувається нарахування заробітної плати або які підтверджують нарахування заробітної плати, грошового забезпечення,  і на які, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», нараховують страхові внески. Подання такого звіту щомісяця сприяє зміцненню платіжної дисципліни. А отже, добре впливає на формування майбутньої пенсії найманих працівників, бо дозволяє тримати на щомісячному контролі ситуацію зі сплатою страхових пенсійних внесків.

ЕЦП – ключ до вчасного звіту

Звіт до органів Пенсійного фонду може подаватися трьома способами: * в електронній формі з використанням електронно-цифрового підпису (ЕЦП), при цьому звіт на паперових носіях не подається; * на паперових носіях, завірених підписом керівника страхувальника та скріплених печаткою, разом з електронною формою на електронних носіях інформації; на паперових  носіях, за умови, що у страхувальника кількість застрахованих осіб не перевищує 10.

Працівники ПФУ наполегливо радять страхувальникам здавати звіт в електронному вигляді з використанням ЕЦП. На це витрачається приблизно в 3-4 рази менше часу. Не треба підтверджувати дані електронних звітів у паперовому вигляді, відповідно, не треба роздруковувати всі таблиці (затрати на папір, картриджі), після цього витрачати дорогоцінний час, ставлячи підписи і печатки на кожному листі та стоячи в черзі при подачі звітності під час відвідування управління ПФУ. Крім того, відсутня потреба самостійно відслідковувати всі поточні зміни законодавства у формах звітності, тому зменшується кількість помилок у звіті. Даний звіт складається відповідно до діючих вимог, як наслідок, виключається можливість нарахування більшості штрафних санкцій. Важливо те, що такий звіт можна надавати з 9 до 22 години.

Сьогодні існує два варіанти подання звітності в електронному вигляді з використанням ключів ЕЦП:

* За допомоги спеціалізованого програмного забезпечення: безкоштовного, «АРМ-Звіт страхувальника», актуальні версії якого безкоштовно надаються страхувальникам в органі ПФУ за місцем взяття на облік; комерційного, «Бест-Звіт»,

– підписується електронно-цифровим підписом та відправляється електронною поштою на адресу ИЦ СПОВ.

* За допомоги веб-технологій:  електроннаї звітність створюється та відсилається до адресатів безпосередньо з веб-порталу Оператора електронної звітності «ZvitOperator».

 

На Буковині сьогодні акредитовані наступні центри сертифікації ключів:

Центр сертифікації ключів ТОВ «Український сертифікаційний центр», м. Чернівці, вул. Гайдара, 1-Е, оф. 214, тел. (03722) 7-25-36 ;

Чернівецька філія ТОВ «Арт-мастер» (Центр сертифікації  ключів «МАSТЕRКЕУ»), м. Чернівці, вул. Комаров, 13-А, готель «Черемош», тел. (0372) 54-53-61.

Невчасний звіт – зайві витрати

Законодавство передбачає фінансові санкції та адміністративні стягнення до страхувальників за неподання, несвоєчасне подання, подання не за визначеною формою чи подання недостовірних відомостей до системи персоніфікованого обліку.

Пересилка звітності поштою «Порядком» не передбачена.

Шановні страхувальники! Не відтягуйте здачу звітності до Пенсійного фонду до останнього дня!

Прес-служба ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

7 коментарів “Як звітувати до Пенсійного фонду”