Підвищення до пенсій сім’ям ветеранів

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», дружинам померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге, та членам сімей, зазначеним у п. 1 ст. 10 зазначеного Закону, до пенсії виплачується підвищення у розмірі 25 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,  станом на 1 квітня 2010 року воно складає 176,50 грн. Дружинам (чоловікам) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, – 10% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тобто 70,60 грн.

Питаннями надання статусу члена сім’ї померлого ветерана війни займаються органи праці та соціального захисту населення за місцем проживання пенсіонера.  І лише після того, як управління праці та соціального захисту населення встановить статус члена сім’ї померлого ветерана війни та видасть посвідчення встановленого зразка, органи Пенсійного фонду можуть призначати підвищення до пенсії. Для цього зверніться із заявою та відповідним посвідченням в управління Пенсійного фонду України за місцем проживання, а пенсіонери силових відомств – до управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян ГУ Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

Світлана КОЧЕРГАН,  головний спеціаліст відділу призначення пенсій  управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *