Виплати державних соціальних допомог продовжать у 2023-му автоматично

Згідно урядового рішення, на період воєнного стану, надання державних соціальних допомог та пільг, які було призначено раніше, продовжується автоматично. Для цього не потрібно подавати заяви для продовження виплат.
Раніше такі заяви повинні були з 1 січня подати громадяни, які не проживають на території територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні або блокуванні.
Команда Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» разом з іншими правозахисними організаціями звертала увагу влади на проблеми, до яких може призвести відсутність автоматичного продовження виплат для всіх категорій громадян.
В умовах продовження воєнного стану будь-які зміни щодо соціальних виплат повинні враховувати спроможності органів державної влади та впроваджуватись в достатні часові рамки, – вважають правозахисники.
Необхідність подавати заяви з 1 січня призвела б до перевантаження структурних підрозділів з питань соціального захисту та органів Пенсійного фонду України. Це б свою чергу призвело до затримки виплат, які можуть становити суттєву або навіть основну частину доходу людини/сім’ї. Більше за посиланням.
“Ми вдячні урядовцям за те, що вони почули наші зауваження, і тепер українцям не доведеться з 1 січня 2023 року стояти в черзі до органів соцзахисту для продовження виплат. Водночас, хочеться ще раз наголосити, що в умовах нестабільності електропостачання, повітряних тривог, погіршення погодних умов та інших факторів ризику, рішення влади щодо соціальної підтримки громадян мають бути максимально орієнтованими на людей та враховувати комплекс обставин, в яких знаходяться отримувачі послуг”, – підкреслила Тетяна Дурнєва, голова правління Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”.
За словами заступника міністра соціальної політики Віталія Музиченка, з 1 січня автоматично будуть продовжені такі соціальні виплати та допомоги:

  • на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • на дітей, хворих на тяжкі захворювання;
  • дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю І та ІІ внаслідок психічного розладу;
  • особам, які не мають права на пенсію;
  • особам з інвалідністю;
  • внутрішньо переміщеним особам.

Отже,  без необхідності повторного звернення дані виплати продовжено автоматично на період терміну дії воєнного стану та плюс один місяць після його завершення.

Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *