В Україні створять ринок електроенергії. Через 3 роки

Верховна Рада 24 жовтня ухвалила законопроект «Про засади функціонування ринку електроенергії України», який скасовує субсидіювання тарифів для населення за рахунок промисловості.

За новими правилами найбіднішим громадянам електроенергія буде і надалі надаватися за пільговими тарифами за рахунок Фонду врегулювання вартісного дисбалансу, який наповнюватиметься за рахунок коштів атомних і гідроелектростанцій.

Для решти населення ціни будуть збільшуватися, але зростання не буде швидким і суттєвим, відзначає голова аналітичного департаменту «ІК Concorde Capital» Олександр Паращій. У ході реформи постачанням електроенергії стануть займатися сотні компаній, а ціни перестануть встановлювати адміністративними методами. Тому конкуренція між компаніями змусить їх покращувати послуги і знижувати тарифи.

– В умовах конкуренції споживачі зможуть вибирати для себе тарифи на електроенергію так само, як зараз вибирають тарифні плани мобільних операторів або інтернет-провайдерів, а значить, елемент конкуренції не дасть цінам різко зростати, – зазначає директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Створення ринку електроенергії заплановане на 1 липня 2017 року.

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *