10 граблів Віктора Ющенка

Зі шкалою духовних цінностей, на які публічно посилається наш Президент, погодиться переважна більшість національно свідомих українців-патріотів. Вони готові підтримувати їх учора, сьогодні, завтра і завжди…

І Мазепа, і Чигирин, і Батурин, і Крути, і Мистецький арсенал, і пам’ятники жертвам Голодомору – беззаперечний стрижень для об’єднання людей, які ідентифікують себе українцями. Але для успішного керування державою цього, на жаль, замало. З реальним набором морально-ділових і вольових якостей не склалося. Не наділила Природа всенародно обраного Президента здатністю орієнтуватися серед живих людей і подій.

Однією із негативних рис Президента виявилася нерозбірливість у виборі нових «друзів» замість «любих друзів», які доклали максимальних зусиль, щоби посадити Ющенка у президентське крісло. Тож першими граблями, на які Ющенко наступив, повіривши у своє месіанство, був прихований хабар від маловідомого тоді Фірташа, який оплатив перевезення американської родини Катерини Ющенко для присутності на інавгурації. Ніби не знав Віктор Андрійович біблійської істини, що задля фінансової вигоди такі люді готові власну дружину на ніч надати. Щоби потім…

Після короткої «музичної паузи» Фірташ стає таємним другом президентської сім’ї та отримує благословення на участь «РосУкренерго» у постачанні газу. Ющенко особисто став «кришувати» діяльність цієї корупційної фірми, публічно заборонивши прем’єрці займатися газовою тематикою, хоча це виняткова парафія Уряду. На що сподівався Гарант? Невже на те, що переможцю все прощається, а на дошкульні запитання журналістської братії завжди можна буде щось збрехати? А вже коли запрацюють благодійні фонди Віталіни та Катерини з відповідним піаром…

Якщо Фірташу, кадру із чотирма кишенями, вдалося охмурити гаранта, то іншим – Ахметовим чи Колесніковим, у яких кишень набагато більше, – не важко було наблизитися до Президента, вирішувати з ним проекти, одержувати із рук ордени і медалі.

У тому, що рейтинг Президента опустився до непристойних 1-3%, велика заслуга його найближчого оточення, зокрема, Секретаріату. Зрештою, Віктор Андрійович має завдячувати самому собі, що так погано розбирається в людях, отже, як керівник-менеджер проявив повну некомпетентність у питаннях підбору та розстановки кадрів.

Згадаймо, що найсильніші і знакові особистості, які зробили найбільший інтелектуальний і організаційний внесок у те, щоб Ющенко став Президентом (О.Зінченко, Д.Жванія, Ю.Луценко, О.Морозов, В.Стретович, А.Гриценко, В.Філенко, Б.Тарасюк, О.Мартиненко, не кажучи вже про саму Ю.Тимошенко) дуже швидко відсунуті Віктором Ющенком на велику відстань і спілкування з ними якщо не обірвалось, то стало не прямим, а через нового фаворита мукачівського розливу В.Балогу, про особливості творчої біографії якого може багато розповісти колишній начальник закарпатської міліції, а тепер нардеп Геннадій Москаль.

Вибір Ющенка можна було б пояснити тим, що вести закулісні переговори і воювати із донецькими уркаганами треба було з допомогою такого ж пошибу спеціаліста. Але згодом морально нестійкий гарант став і сам дрейфувати до системи цінностей, яка домінує в «ділових пацанів». Ми пам’ятаємо вираз Президента «Балога – це я».
За власним «подобієм» Балогою підбирався і теперішній славнозвісний Секретаріат, який найбрутальнішим чином в усе втручається, але ні за що не відповідає. Керівник установи, прозваної в народі «палати № 6», не вимовляючи половини алфавіту і не будучи обтяженим знаннями юриспруденції, зате з понтами і хитро примруженими очима, із тижневою щетиною «джентльмена удачі» обставився Кислинськими, Пукшиними, Безсмертними, Шлапаками та іншими дикорослими зі смітників та могильників. Відсутність клепок у голові заміняли осоружним хамством.

Винятковий кадровий резерв для роботи в київських кабінетах і Верховній Раді мобілізувався зі згаданого Завидова. Так був створений ЄЦ – партизанський загін із Кролів, Петьовок і прочая шушери, що став діяти в тилу НУ-НС і, отримуючи до виконання радіограми Юстаса-Балоги, підривав мости дружби в коаліції, регулярно пошкоджував колію, якою рухався поїзд їз коаліцією. План діяльності писався Балогою, але затверджувався-то Головнокомандувачем!

Мукачівський спеціаліст переконав Ющенка, що, тільки знищивши Тимошенко, можна розчистити електоральне поле для майбутніх виборів.

Без «допомоги» колективного інтелекту підбаложників Ющенко ніколи не піднявся б до такого високого польоту думки, що можна у прем’єр-міністра викрасти літак перед її офіційним вильотом до Москви із чисельною делегацією. Без деградованого Кислинського народ не почув би про національну зраду нашої прем’єрки. Так само без допомоги Секретаріату Ющенко не додумався б видавати казуїстські укази про звільнення київського губернатора Жовтяка, коли той лежав у гіпсі на стаціонарному лікуванні.

А який хворий геній, крім Пукшина, міг би придумати судові справи із запереченням українського громадянства Д. Жванії і безславно програти всі суди, дотогож «засвітивши» американське громадянство Катерини та їхніх дітей?
Хто, окрім Р. Безсмертного, придумав би розпорядження президента про заборону губернаторам їздити на наради до Кабміну без дозволу Секретаріату. Чи це не пряме руйнування виконавчої влади в Україні?

А Укази Президента про ліквідацію судів на якомусь березі Дніпра за те, що «неправильно» судили? Є суд – є проблема, нема суду – нема проблеми. Пізнаєте почерк?

Ось завдяки кому гарант Конституції поступово «розширював» свій кругозір і ставав гарантом безпеки для олігархів. Без цього виходця із Завидова навряд чи зміг би Президент так близько зійтися із Фірташем, провернути афери з «Росукренерго» і зовсім свіжу з банком «Надра», ще й запустити багатоходову комбінацію по «Венко»: «Клята Юля вічно плутається під ногами і стає поперек дороги нормальним пацанам».

Звичайно, можна запідозрити, що знаний бухгалтер-банкір міг затвердити план «Барбароса-Надра» з миттєвого збагачення сімейного спонсора Фірташа на тлі стрімкого обвалу гривні і знищення прем’єра: мало вийти «Три в одному».

Та розвідка з числа колишніх СБУ-шників перебуває у хорошій формі! Це вам не прапорщики Гелетеї із погонами генерал-полковника. До речі, завдяки хлопцям Гелетея, Ющенко примудрився зрадити навіть бабу Параску, невмирущий символ Майдану.

Ющенку час сідати за мемуари і писати книгу-бестселер: як втрачати друзів, зраджувати Майдани, розгублювати рейтинги, заводити дружбу із бандитами, стати гарантом безпеки олігархів.

З огляду на обставини довкола нещодавньої відставки пана Балоги, навіть дивно, що зазвичай такий обачливий відставний нині керівник Секретаріату забув біблійську істину: «Той, хто зрадив одного разу…» і також наразився на граблі: Президент так само легко здав і його.

… Згасає сумна епоха Майдану – зрадженої баби Параски, яка дає інтерв’ю з «Феофанії», зловтішних та перекошених облич Шуфричів, Богословських, Колеснікових, Германихи та інших фекалістів, які все обгаджують, гідних нащадків Лейби Троцького, Фані Каплан і Голди Меєр. Історія вчить, що вона нікого нічому не навчає. Коли так піде далі, то з Арсенія Яценюка має вийти Каганович, який жив найдовше.

Віктор МЕЛЬНИК, Чернівці

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *