Єдиний податок і пенсія

У «Версіях» відбулася телефонна «гаряча лінія» з начальником головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайлом РОМАНІВИМ

– Як сплачують пенсійні внески підприємці, які працюють за спрощеною системою оподаткування?

– Від 1 травня 2009 року набрала чинності Постанова Кабміну від 14 квітня 2009 року №366 «Про сплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами – суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування».

Відповідно до зазначеної постанови фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах, починаючи від 1 травня 2009 року, зобов’язані сплачувати до Пенсійного фонду (ПФ) страхові внески, щомісячний розмір яких, з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, не може становити менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу.

Враховуючи розмір мінімальної зарплати у 2009 році, мінімальний страховий внесок для зазначених осіб становить у:
*травні-червні – 207,5 грн;
*липні-вересні – 209,16 грн;
*жовтні–листопаді – 215,8 грн;
*грудні–222,11 грн.

Особи мають право визначити для себе розмір страхового внеску, який перевищує мінімальний, але не може бути більшим за максимальний розмір страхового внеску, який визначається 15-ма прожитковими мінімумами доходів громадян для працездатних осіб, тобто 3331,62 грн.

Щомісячний розмір такого страхового внеску визначається як різниця між визначеним особою розміром страхового внеску та частиною відповідного податку, що спрямовується органами Держказначейства до бюджету ПФ.

Наприклад: суб’єктом підприємництва – фізичною особою сплачено 200 грн. єдиного податку. До ПФ спрямовується 42% цієї суми, що становить 84,00 грн. Мінімальний страховий внесок у травні 2009 року складає: (625 грн. х 33,2%) : 100 = 207,50 грн. Розмір доплати становитиме 123,50 грн. (207,50 – 84,00 грн. = 123,50 грн).

Сплата страхових внесків здійснюється щоквартально, протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, а саме:
*за травень та червень 2009 року – до 20 липня 2009 року;
*за липень-вересень 2009 року – до 20 жовтня 2009 року;
*за жовтень-грудень 2009 року – до 20 січня 2010 року.

Звітність подається щорічно до 1 квітня наступного за звітним року, за формою згідно з додатком 26 до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до ПФ, затвердженою постановою правління ПФ 12.2003 р. №21-1.

Додаткова реєстрація в органах Фонду не проводиться, додаткова звітність не запроваджується.
Сплата внесків здійснюється на рахунки органів ПФ, відкриті до 1 січня 2004 року в установах ВАТ «Державний ощадний банк України», на які перераховується частина єдиного та фіксованого податків, за місцем реєстрації цих осіб як страхувальників.

– Чи будуть звільнені від обов’язкової сплати додаткових внесків підприємці-фізичні особи, що працюють за спрощеною системою оподаткування, які є пенсіонерами або інвалідами і вже отримують пенсію за віком або за інвалідністю?

– Зазначеною Постановою не визначено категорії платників, які б звільнялися від обов’язку сплати внесків. Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пільг зі сплати внесків суб’єктам підприємницької діяльності не передбачено.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *