Дістатися до Червоної Діброви

Після кожної сильної зливи це село, поКинуте владою, перетворюється на лісистий Острів робінзонів

DSC_4885

Вже  більше п’яти років триває епопея безтранспортності глибоцького села. «Версії» неодноразово зверталися до цієї теми. Та й надалі газета її не залишить, аж доки влада не спроможеться вирішити проблему покинутих напризволяще мешканців цього позабутого Богом населеного пункту. Адже попри відрізаності від районного та обласного центрів, у селі перед тим ще й поштове відділення закрили. Одне слово, ХХІ століття за вікном, а на Буковині – джунглі.

Та повернемося до суті справи. Облдержадміністрація провела конкурс серед перевізників та уклала договір з ТДВ «Денисівкою» на перевезення пасажирів маршрутами в пакеті «Чернівці-Корчівці» (№113) та «Чернівці-Червона Діброва» (№287). Чому в пакеті? Бо один маршрут – прибутковий, а інший – ні. До слова, термін дії договору завершується 22 січня 2014 року. Але фактично автобус так і не обслуговував червонодібровців. Бо ще 11 лютого «Денисівка» повідомила управління інфраструктури і туризму ОДА про припинення перевезень на автобусному маршруті загального користування №287 через вкрай незадовільний стан ділянки автомобільної дороги. Бо існує загроза безпеці перевезення пасажирів.

Минуло чимало часу, та автомобільна дорога до Червоної Діброви як потребувала, так і потребує ремонту. Більше того, у вересні «Денисівка» інформувала ОДА про відсутність погодження управління ДАІ УМВС України в Чернівецькій області паспорту автобусного маршруту «Чернівці-Червона Діброва»

DSC_4873

 

– Ось тут мав би бути придорожній кювет, – показує Зибій Білоус, мешканець села Червона Діброва. Проте автодорівців, схоже, цілком влаштовує, щоби вода стікала донизу прямо по дорозі, вимиваючи за собою усі наслідки їхніх «ремонтів»!  Тож після кожної зливи цей відрізок шляху доводиться латати та рівняти…

Що це означає, пояснив Михайло Турик з відділу організації дорожнього руху ДАІ:

– Ми виїжджали на місце разом з представниками облдержадамінтрації, склали акт обстеження дороги на Червону Діброву, в якому зафіксували всі недоліки, зокрема, просадки шляху, через що автобус може перевернутися. Та відтак перед нами прозвітувала особа, яка інспектує Глибоцький район. Інспектор, зокрема, повідомив, що відрізок Коровія-Черовна Діброва транспорт уже може безпечно рухатися. І ДАІ підписало погодження «Денисівці».

А ось що повідомив на запит постійної комісії Чернівецької обласної ради з питань будівництва, архітектури, транспорту, зв’язку, ЖКГ та надзвичайних ситуацій, яка вивчала питання відсутності транспортного зв’язку з селом Червона Діброва, заступник директора департаменту інфраструктури, містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства – начальник управління інфраструктури ОДА А. Павлюк: ми «направляли неодноразові клопотання на адресу Глибоцької райдержадміністрації з проханням організувати та здійснити комісійне обстеження ділянки автомобільної дороги на шляху курсування вищезазначеного автобусного маршруту загального користування із залученням відповідних служб та органів місцевого самоврядування».

Зрозуміло, що ми одразу ж зв’язалися з Миколою Загарюком, головою Глибоцької РДА  і поцікавилися, чи отримував він листи від Департаменту ОДА про необхідність провести комісійні обстеження дороги.

Микола Георгійович відповів запитанням на запитання: «А чия це дорога?» І сам же продовжив: «Державна! Тож вона мусить ремонтуватися з дорожнього фонду! Моє ж завдання опікуватися інтересами Глибоцької громади, а на учасників тендерів я впливу не маю!».

DSC_4896

Дорога з Глибокої до Червоної Діброви виглядає так, ніби нещодавно пережила… бомбардування.

З Миколою Георгійовичем не посперечаєшся. Та хочу акцентувати на іншому: чиновники департаменту інфраструктури ОДА і чиновники райдержадміністрації отримують непогану зарплатню з податків, які сплачують громадяни, в тому числі й з Глибоцької громади та села Червона Діброва. Але жоден із зверхників не переймається тим, що селяни залишилися без сполучення і за будь-якою довідкою їм доводиться  їхати на таксі, або ж  що вчителі Червонодібровської школи, які доїжджають на роботу з Глибокої, витрачають щодня по 40 і більше гривень на авта. Це далеко не повний перелік незручностей, що створила бездіяльність чиновників мешканцям села Червона Діброва. Думаю, його вже давно можна було б перейменувати на Буковинський острів робінзонів.

Тим часом, автору цих рядків зателефонували мешканці села й радісно повідомили, що дорогу до Чернівців трохи залатали, можна навіть сказати, відремонтували. Та зраділи вони завчасно. Бо 7-кілометровий відрізок до районного центру як був у суцільних вибоїнах, так і залишився. Для кого автодорівці підсипають та латають дорогу, коли вони не можуть біля неї викопати звичайні шанці! – обурюються мешканці. Найменша злива в цій горбистій місцевості одразу ж буквально «змиває дорогу»! Мабуть, автодорівці працюють на себе, аби щороку видоювати з бюджету кошти на черговий ремонт доріг? Чи можна щось на це сказати? Хіба що таке: влада у нас таки, мабуть,  відсутня… 

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»   

 

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *