Українські заробітчани дають фору міжнародним донорам

Як стало відомо з дослідження, українські заробітчани переказують додому більше грошей, ніж дають міжнародні донори

Обсяг коштів, що їх українські мігранти переказують додому, перевищує всі інвестиції іноземних компаній і допомогу міжнародних донорів, разом узятих. Це підтверджує дослідження, проведене в рамках проекту Міжнародної організації з міграції (МОМ).

Як показує опитування, тільки у 2014 році українські трудові мігранти переказали 2,8 мільярда доларів як формальними, так і неформальними каналами. Ще 100 мільйонів доларів надійшли в Україну в натуральній формі (продукти, речі, техніка тощо).

– Це свідчить про те, що за умови ефективного управління трудова міграція та капітал, який вона генерує, можуть сприяти гуманітарному, соціальному, економічному та культурному розвитку України, – зазначив голова представництва МОМ в Україні Манфред ПРОФАЗІ.

Дослідження показало також, що кожний п’ятий мігрант готовий інвестувати у продуктивну діяльність в своїй місцевій громаді. Найбільш привабливими сферами для потенційних інвестицій є будівництво, туризм і роздрібна торгівля.

При цьому основною країною призначення для українців залишилась Російська Федерація (30%). Для довгострокових поїздок заробітчани обирають Польщу (21%), Чехію (15%) та Італію (11%).

Опитування проводилося протягом 2014-2015 років. Загалом опитали 20 951 домогосподарство в усій Україні, а також 1890 довгострокових трудових мігрантів у пунктах перетину кордону України. 

Раніше стало відомо, що українці, які живуть і працюють у Польщі, щороку переказують на Батьківщину приблизно 5 мільярдів євро.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *