Хімія + радіоактивні відходи = Збільшення утричі захворюваності буковинських дітей на лейкемію

А ліків для онкохворих діток залишилося тільки до березня

Незважаючи на щорічне зростання кількості онкохворих дітей, державне фінансування забезпечення їх ліками є вкрай недостатнім. Як поділився з нами завідувач онкогематологічного відділення  Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні Михайло Гнатюк, від початку року жодних надходжень препаратів ще не було:

«У відділенні лікуються 12 дітей, а запас ліків близький до вичерпання. У кращому разі, їх нам вистачить до березня. Деяких препаратів уже не маємо, інші закінчуються, і лише «Топозиту» й «Ендоксану» вистачить ще місяців на три-чотири», – каже Михайло Гнатюк. 

Цифри та географія дитячої онкогематології

Дитячий онколог аналізує ситуацію, оперуючи сумною статистикою:

«Якщо раніше за рік поступало 18-20 діток із уперше виявленою онкогематологічною патологією, то 2015-го їх було 32, тобто майже вдвічі більше, ніж зазвичай. Причому, 16 з них – із лейкемією, що аж утричі більше від попередніх років. У 2016-му картина не краща: до нас уже поступила одна дитина з лейкемією, інша – з ретинобластомою».

Михайло Гнатюк пов’язує збільшення захворюваності дітей на рак крові з хімічною обробкою садів:

«Раніше хворі до нас поступали переважно з Новоселицького, Хотинського, Заставнівського районів, а торік багатьох дітей із лейкозами привезли з Сокирянського та Кельменецького районів – тобто звідти, де кроплять сади».

Важко дізнатися нині правду, але подейкують, що у 70-80-х роках на Вижниччині захоронювали радіоактивні відходи. Чи не це – причина утворення так званого «бермудського трикутника» в цьому районі:  дітки з лейкозами поступають із сіл Лукавці, Іспас, Берегомет. Михайло Гнатюк зауважує з цього приводу: «Відповідні документи, звісно, ховали, тож правда це чи ні – залишається лише здогадуватися».

Усі сподівання – на доброчинців?

Рисунок2

2015-го за державними програмами відділення отримало ліків на 4,2 млн грн,  і це лише близько 70% від потреби, то цього року жодних поступлень не було. І це ж не цифри, це троє з десяти хворих дітей, на яких немає ліків!

Якби не благодійний фонд «Подаруй дитині життя», батькам хворих діток було би дуже сутужно:

– За майже десять років існування Фонд «Подаруй дитині життя» надав матеріальну допомогу більш як 150 діткам. Ось і тепер я надіслав до Фонду прохання допомогти ще двом маленьким пацієнтам, – каже М. Гнатюк.

Фонд «Подаруй дитині життя», яким усі роки керує буковинський політик і бізнесмен, а головне – людина з небайдужим серцем – Франц Карлович Федорович, учора, в середу, проводив черговий доброчинний вечір з метою збирання грошей на маленьких онкохворих пацієнтів.

Віра Брєжнєва й Тіна Кароль – дитячій онкогематології Чернівців

Недофінансування державою медичних закладів бодай частково компенсують меценати, у числі яких зокрема «зірки» шоу-бізнесу Віра Брєжнєва і Тіна Кароль. Три роки тому розпочалася співпраця Благодійного фонду Віри Брєжнєвої з відділенням онкогематології Чернівецької обласної дитячої лікарні. Співачка відгукнулася на прохання про допомогу завідувача відділення Михайла Гнатюка.  2013 року вона передала онкохворим діткам обладнання майже на 180 тисяч гривень і відтоді щороку допомагає відділенню. Торік до колеги приєдналася Тіна Кароль.
«Благодійний фонд Тіни Кароль надав нам допомогу на 300 тисяч гривень. Це реактиви для геманалізаторів, когуаляційний аналізатор і три інфузомати фірми «Браун», – розповів М. Гнатюк. – Шкода, що не переймаються болем хворих діток «зірки» з буковинським корінням та земляки-політики, бо їх у числі благодійників, окрім Фонду Федоровича, наразі немає».

Підготувала Лідія КОСТИНСЬКА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *