«Суботні вечори – 2012». Концерт органної музики

21 квітня у залі  органної  та камерної музики Чернівецької обласної філармонії відбудеться концерт органної музики.



Соліст – Віктор БІЛЛА (м. Чернівці).
Ведучій – Юрій ГАВРИЛЯК.


У програмі твори: Д. Букстехуде, Й. Пахельбеля, І.С. Баха, Є.Льонка, С. Франка, М.-Е. Боссі, Л. В’єрна.

– Вікторе, ти у цьому році вже двічі побував на гастролях: в Одесі і у Луганську.
Так, 16 березня я виступав з концертом у Луганській обласній філармонії. Орган Луганської обласної філармонії сконструйований в Німеччині знаменитою фірмою Олександр Шуке. На Україні це єдиний орган фірми Олександр Шуке. Я виконував твори двох композиторів: І. С. Баха та Ш. Відора. Орган у Луганську призначено більше для барокової органної музики, а чернівецький орган більш універсальний. На нашому органі чудово виконуються твори епохи бароко і сучасні.
– Як сприймали твій виступ глядачі?
Публіка у залі вдячно слухає і дуже тепло приймає. На концерти ходять багато людей. Відчувається, що захоплення органною музикою викликає неабиякий інтерес. Може це трохи і данина моді, але це і традиційна і невід’ємна частина мистецького життя міста.
– А чим запам’ятався виступ в Одесі?
В Одесі разом з Юлею Білла ми виступали в Лютеранській кірсі. Орган, що там встановлено, має 27 регістрів, він виготовлений в 1964 році відомою фірмою «Штейнмейєр». Цей орган дістався храму як подарунок від релігійної громади Хреста Господнього з міста Нюрнберг. На вході храму є меморіальна дошка на честь пастора Фогеля та колишнього органіста – Теофіла Ріхтера. Т. Ріхтер – батько відомого музиканта Святослава Ріхтера. І пастор, і органіст були закатовані в часи сталінських репресій.
– 21 квітня чернівецький глядач має можливість послухати твоє виконання.
– Так, у суботу будуть звучати твори Й.С. Баха та його старших сучасників, твори німецьких, французьких, італійських і українських композиторів.
До зустрічі на концерті!

Тетяна СПОРИНІНА,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *