У Чернівцях посол США розповів про проблеми ЗМІ

17 Червня до Блакитної зали центрального корпусу ЧНУ з робочим візитом завітав Посол США в Україні Кліффорд Бонд. Говорили про “Свободу слова ЗМІ“, а саме, наголосили на проблемах фінансового стану в журналістиці,  обговорювали питання суспільного мовлення та зв’язок політики з представниками ЗМІ. Зустріч пройшла у формі вільної бесіди, яка перебивалась дискусією, адже проблем в ЗМІ вистачає з головою.

Американці намагалися знайти корінь проблеми української журналістики, порівнювали її з діяльністю журналістів в США.

Як заявив Посол, у себе в країні він зазвичай надає перевагу державним ЗМІ, тому що до них є більша довіра і вони виступають незаангажованими, але є і приватні ЗМІ,  які відіграють значну роль у творенні громадської думки, тому в таких виданнях треба вміти розмежувати політичну систему і систему ЗМІ. Каже, для того, щоб інформація подавалась об’єктивно, журналістам потрібно створити чіткі врегульовані правила, де політиці немає місця.

Обговорювали реформи держави і причини поганого їх висвітлення в ЗМІ, також зачепили питання коштів, що на даний час є основною проблемою. Гинуть друковані видання, бо немає потрібної суми для їх розвитку, а держава не в змозі фінансувати.

На сьогодні в ЗМІ спостерігається все менше кваліфікованих журналістів і більше проблем з інформацією, адже редакціям краще платити 1000 грн студенту, який не знає навіть журналістської етики, ніж повну заробітну плату професіоналу. Тобто процес розвитку журналістської діяльності повністю залежить від фінансування.

На кінець зустрічі один із присутніх підсумував, що незалежність ЗМІ і свобода слова залежить від професійних якостей журналіста і від порядку в державі.

Ірина ПЕТЕЛЯК, “Версії”, фото Роман ПАЗЮК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *