Сплата податку за спадщину

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб згідно зі статтею 13 Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” та відображається ним у річній Декларації про майновий стан і доходи.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету є спадкоємці, які отримали спадщину.

Хто ж з громадян при отриманні у 2008 році спадщини повинен подати до податкових інспекцій декларацію про доходи та сплатити податок з доходів фізичних осіб?

Якщо спадщину отримають члени сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, то такі громадяни декларацію про доходи не подають, оскільки ставка податку в цьому випадку складає 0%. Наприклад, при отриманні у 2008 році сином квартири у спадщину від матері податок з доходів не сплачується.

Для довідки: Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Спадкоємці, що не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення незалежно від об’єкта спадщини зобов’язані подати до державної податкової інспекції за місцем проживання декларацію про доходи. Доходи, отримані у вигляді спадщини у таких громадян оподатковуються за ставкою 5 відсотків. Приміром, внучка отримала у 2008 році у спадок хату від бабусі. Бабуся з онучкою не є першого ступеня споріднення, тому податок з доходів у такому випадку сплачується за ставкою 5 %.

Декларуванню також підлягають всі об’єкти спадщини отриманні спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента. Такі об’єкти спадщини оподатковуються за ставкою податку 15% до будь-якого об’єкта спадщини, а громадяни – спадкоємці також зобов’язані подати декларацію про доходи.

Інформація про видачу свідоцтв про право на спадщину надходить до податкових органів від нотаріусів, які зобов’язані повідомити про це у строки, встановлені для податкового кварталу.

Державна податкова адміністрація в Чернівецькій області нагадує громадянам, що декларація подається до державної податкової інспекції за місцем проживання платника. Останній день подання декларації – 31 березня 2009 року. Бланк річної декларації про майновий стан і доходи платника податку кожний платник може отримати безкоштовно в державній податковій інспекції.

Відділ масово – роз’яснювальної роботи та звернень громадян  ДПА в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *