Чернівчанин Олександр Дожук чемпіон Європи з карате-до

Чернівчанин Олександр Дожук  (тренер – Білоскурський Руслан) виграв чемпіонат Європи U-17 з карате-до за версією WKF у категорії +76 кг. Змагання відбулися у Франції (Париж). Це єдина медаль України, і перше “золото” у цій найпрестижнішій версії!

p13
Олександр Дожук з тренером Русланом Білоскурським

З 30 січня по 1 лютого в Парижі проходив 36 чемпіонат Європи з карате серед юніорів (16-17 років) та кадетів (14-15 років) за версію WKF. WKF – єдина версія карате, що визнана Міжнародним Олімпійським комітетом і має усі шани вступити в олімпійську сім’ю вже у жовтні 2009 р. під час осінньої конференції МОК у Копенгагені.

У змаганнях взяли участь 777 спортсмен з 45 країн. У найпрестижнішій категорії куміте, юнаки, + 76 кг серед представників 30 країн перемогу здобув чернівецький спортсмен, представник Всеукраїнської федерації карате-до Сін-Сьобу, учень Чернівецького міського ліцею №1 – Дожук Олександр (тренер – Білоскурський Руслан).

У першому поєдинку Олександр зустрівся з представником Боснії та Герцеговини Зуйковичем, який на попередньому чемпіонаті Європи виборов „срібло” (в категорії – 75 кг, юніори). Перемога далася нелегко – 7-6 (Далі Зуйкович без проблем пройшов втішні поєдинки і зайняв третє місце).

В наступному колі Дожук переміг росіянина Васильцова – 5-1. В ¼ фіналу поєдинок з австрійцем Мідзіком завершився з рахунком 2-1. У наступному колі Дожук перемагає Калета (Словаччина) 6-1 (в сітці на сайті зафіксовано 3-1, реально 6-1) та впевнено виходить до фіналу, де йому протистояв чорногорський спортсмен, діючий чемпіон Європи у даній категорії Данило Лючич.

Незважаючи на значну перевагу у досвіді (Лючич – Чемпіон Європи, учасник чемпіонату Світу, за віком вже „на виході” з юніорської категорії. Для Дожука – це лише перший чемпіонат) Олександр перемагає 4-2 і приносить першу історичну перемогу з карате на офіційних турнірах такого рівня для України.

Перемога чернівчанина дозволила збірній команді України посісти 12 загальнокомандне місце, випередивши таких європейських грандів як Німеччина, Сербія, Португалія, Чехія, Швейцарія, Боснія і Герцоговина.

Георгій Мазурашу

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *