Увага: За січень звітуємо по-новому

Пенсійний фонд України від 1 січня 2010 року запроваджує новий порядок звітності до органів Фонду. Замість щомісячного розрахунку сплати страхових внесків (Додаток 23) та щорічних даних до системи персоніфікованого обліку запроваджується Єдиний звіт страхувальника до Пенсійного фонду, який включатиме персональні дані про осіб та відповідні розрахунки страхових внесків, які страхувальник повинен сплатити.

Новий Порядок затверджено постановою правління ПФУ від 05.11.2009 № 26-1.

Він вирішує наступні завдання:

■ спрощення процедури звітування до Пенсійного фонду України суб’єктами господарювання та фізичними особами;

■ надання страхувальникам додаткових зручностей у процесі формування та подання єдиного звіту до органів Пенсійного фонду України за допомогою спеціального комплексу програмного забезпечення, актуальні версії якого безкоштовно надаються страхувальникам органами Пенсійного фонду за місцем реєстрації;

■ своєчасне зарахування страхового стажу за поточний рік для призначення або перерахунку пенсій.

Звітність до органів Пенсійного фонду за період, починаючи від 1 січня 2010 року, для різних категорій страхувальників подаватиметься на різних умовах:

■ роботодавці та фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, подаватимуть звіти щомісяця (в т.ч. з персоніфікованого обліку) до 20-го числа, за попередній календарний місяць; перший звіт, відповідно до нового Порядку, необхідно буде подати в лютому за січень 2010 року;

■ фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, у тому числі й ті, які обрали особливий спосіб оподаткування, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, подаватимуть звіт один раз на рік до 1 квітня за попередній календарний рік (згідно з додатком 5 Порядку); перший звіт, відповідно до нового Порядку, необхідно буде подати до 1 квітня 2011 року за 2010 рік.

Страхувальники, в яких кількість застрахованих осіб більше десяти, обов’язково мають подавати звіт і в паперовому, і в електронному вигляді. Подання звіту з використанням електронно-цифрового підпису дає право страхувальнику не подавати його додатково в паперовому вигляді.

Подання звітності за звітні періоди до 1 січня 2010 року регулюється нормативними актами, які діяли до 1 січня 2010 року.

Починаючи від лютого 2010 року, у зв’язку з одночасним поданням річної звітності за 2009 звітний рік і щомісячної – за 2010 рік, передбачається велике навантаження і на бухгалтерів, і на спеціалістів Пенсійного фонду. Звертаємось до бухгалтерів із проханням подати річний звіт до системи персоніфікованого обліку за 2009 рік до 10 лютого 2010 року.

ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *