Свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Одним із принципів загальнообов’язкового державного соціального страхування є обов’язковість страхування осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших засадах, передбачених законодавством про працю, та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності.

Види загальнообов’язкового державного соціального страхування:

■ пенсійне страхування,

■ страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами на поховання,

■ страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності,

■ страхування на випадок безробіття.

Відповідно до статті 8 «Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», особи, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, отримують свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яке є єдиним для всіх видів страхування.

Страхове свідоцтво потрібне:

1. При прийнятті на роботу. Якщо Ви не маєте страхового свідоцтва, то роботодавець (страхувальник) зобов’язаний повідомити територіальний орган Пенсійного фонду про прийом на роботу фізичної особи, яка не зареєстрована в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, і подати необхідні відомості та документи для реєстрації зазначеної особи.

2. При зверненні особи до цільових страхових фондів при страхових випадках, із настанням яких у застрахованої особи (члена її сім’ї, іншої особи ) виникає право на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг. Такими фондами на даний час є фонди пенсійного страхування, страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, страхування на випадок безробіття.

3. Для отримання інформації про відомості, накопичені про вас в системі персоніфікованого обліку. Вже сьогодні громадяни, зареєстровані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, за допомоги страхового свідоцтва можуть переглянути відомості про себе, накопичені у обліковій картці, в інформаційному кіоску в органі ПФ.

Як оформити страхове свідоцтво?

Для реєстрації в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування треба звернутися до адміністрації за місцем роботи, заповнити спеціальну анкету та через певний час отримати свідоцтво.

Інші категорії застрахованих осіб (у тому числі фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності) самостійно звертаються до територіальних органів Пенсійного фонду за місцем проживання.

ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *