Віднині всі українці знатимуть, як голосують їхні обранці у місцевих радах

Верховна Рада, 26 листопада на вечірньому засіданні внесла зміни до статті 59 закону «Про місцеве самоврядування в Україні» і зобов’язала місцеві ради проводити поіменні голосування і публікувати їхні результати на своєму веб-сайті.

Відповідний законопроект №2016а підтримали за основу і в цілому 236 депутатів.

В минулому переважна більшість голосувань у місцевих радах, на відміну від Верховної Ради, не були поіменними. У протоколах сесій відображалось тільки число депутатів, які голосували за, проти або які утрималися. Дані про те, як голосував кожен депутат за кожне рішення, в більшості місцевих рад не відображалося ні в протоколах, ні на сайтах, ні в друкованих виданнях. Як правило, ці дані було неможливо отримати навіть за інформаційними запитами, оскільки їх не фіксували і не зберігали.

Такий стан справ перетворював відкриті голосування на фікцію, не давав виборцям контролювати дії свого депутата, в тому числі під час голосувань за резонансні майнові, земельні, фінансові питання.

Законом також визначено, що результати поіменного голосування підлягають обов’язковому оприлюдненню на офіційному сайті ради в день голосування. Згідно із законом, результати поіменного голосування, прізвища тих, хто голосував, будуть публікувати на веб-сайтах рад і включатимуть у протоколи сесій.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *