Будь-який вид бізнесу може звернутися до Ради бізнес-омбудсмена і отримати захист від корупції та зловживання з боку державних органів.

Вперше за історію незалежної України, у грудні 2014 року в Україні було створено Раду бізнес-омбудсмена, завдання якої – сприяти боротьбі з корупцією в Україні.

Омбудсмен – посадова особа, яка не залежить від уряду та будь-яких політичних партій. Нова установа покликана забезпечити прозоре ведення бізнесу в Україні.

Альгірдаса Шемету було призначено українським бізнес-омбудсменом у грудні 2014 року.

Шемета – литовський економіст. Він двічі обіймав посаду міністра фінансів Литви – в 1997-1999 рр. та 2008-2009 рр. З цієї посади його було номіновано на пост європейського комісара з бюджету та фінансового планування (2009-2010) та надалі з оподаткування, митного союзу, статистики, аудиту та боротьби з шахрайством (2010-2014).

Рада бізнес-омбудсмена представляє та захищає інтереси бізнесу в державних органах. Нова установа покликана забезпечити прозоре ведення бізнесу в Україні.

Завдання №1 – Сприяти боротьбі з корупцією та іншими неправомірними діями з боку державних органів.

Завдання №2 – Сприяти підвищенню інвестиційної привабливості України.

Завдання №3 – Сприяти створенню культури державної служби, що характеризується справедливістю, відкритістю та підзвітністю.

Рисунок1

Статистика роботи Ради бізнес-омбудсмена станом на 24 листопада 2015 року свідчить про те, що бізнес середовище Чернівецької області є мало обізнаним з новим інструментом незалежного захисту бізнесу, так як за період роботи Ради, з Чернівецької області поступило тільки одне звернення.

Як подати скаргу:

Потрібно заповнити ФОРМУ СКАРГИ, яку ви можете безкоштовно отримати в редакції газети «ВЕРСІЇ» і відправити в офіс омбудсмена.

Бізнес-омбудсмен розглядає скарги щодо можливого вчинення корупційних діянь або інших порушень законних інтересів суб’єктів підприємництва внаслідок дій або бездіяльності, включаючи рішення, з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, що перебувають у сфері їх управління, та їхніх посадових осіб.

Ви можете оскаржити конкретні органи державної влади, органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання, що перебувають у сфері їх власності або управління, чи посадову особу і захистити свій бізнес. Якщо у Вас виникла проблема з органами державної та муніципальної влади, держаними компаніями/підконтрольними компаніями, і Ви не в змозі її вирішити – звертайтесь до омбудсмена.

Бізнес-омбудсмен розроблятиме рекомендації державним органам та застосовуватиме свій авторитет, аби його рекомендації було втілено вчасно та в повній мірі. Він також має право передати справу у Антикорупційне бюро та привернути увагу Президента чи Прем’єр Міністра до розгляду справи.

Для того, щоб подати скаргу, будь ласка, заповніть форму за адресою: https://boi.org.ua/complaint/online та додайте всі документи, що стосуються Вашої справи. Вашу скаргу буде зареєстровано.

Презентация1

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *