Не сплачуєш соціальні внески, на пенсію не розраховуй

Якщо ви не сплачуєте грошей до Пенсійного фонду, на пенсію не розраховуйте, – заявив на черговій селекторній прес-конференції Михайло РОМАНІВ, начальник головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

– Наразі мінімальний страховий стаж становить 15 років, – розповідає чиновник. – Якщо людина досягне пенсійного віку і не матиме мінімального стажу, вона не матиме й права на державне пенсійне забезпечення, – наголосив Михайло Васильович.

За законом, особа, що не бере участь у солідарній системі пенсійного забезпечення, не отримає пенсію. Не має така особа права і на виплату лікарняних. Тому всі, хто бажає мати пенсію, повинні брати участь у системі соціального страхування впродовж усієї трудової діяльності.

От, наприклад, сплачуючи нині мінімальний розмір соціального внеску – а це 398 грн. – ви вже можете претендувати на мінімальну пенсію – зараз це 894 гривні.

Середній розмір пенсії у січні 2013 року в краї склав майже 1 300 грн., що на 18,4% більше, аніж у січні 2012 року, тоді це було понад 1 090 грн.

Пан Романів нагадав представникам ЗМІ, що цьогоріч підприємці-спрощенці мають відзвітувати за минулий рік не до 1 квітня, а до 11 лютого.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *