В однострої, з пістолем і наручниками

Так сьогодні виглядає представник лісової охорони. І не тільки виглядає, але й має відповідні повноваження: скажімо, зупинити транспорт, затримати порушника, скласти протокол. Але!.. Відшкодуванння за складеним протоколом становить… аж 1%! «Кого цим злякаєш?!», – резонно запитує учасник колегії, начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Василь ВОРОБЧУК.

Крім зазначеної, проблем у відомстві Василя Дмитровича не бракує. Держава, скажімо, дає на відновлення лісів лише 8% коштів від потреби. Решту доводится заробляти самотужки.

А ще ж на вимогу закону та часу треба впроваджувати нові природозбережні технології лісозаготівель. Для їхньої реалізації в Путильському держлісгоспі обладнуються канатно-підвісні установки для спуску деревини з гір, а в Берегометському лісомисливському господарстві – використовуються колісні трактори.

На жаль, таке обладнання й техніку в Україні не випускають. А купити – «затупити», бо коштують вони, як нині любить жартувати молодь, за ціною героїну. Приміром, вартість канатно-підвісної установки – 160 тис. євро. Плюс 20% ПДВ і 10% на розмитнення. «На круг» виходить не мало й не багато – 210 тис. євро.

Повідомив п. Ворбчук і про те, що вже виділено 15 млн. грн на закупівлю пожежних машин. Бо підпали та червоні півні в лісі стали проблемою. Такого, за словами головного лісівника області, на Буковині ще не було: восени та навесні край у диму. А спалювання населенням трави й бур’янів призводить до великої біди.

На думку В. Воробчука заповідні території Буковини мали б працювати більш ефективно, з користю для людей

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *