Гриби: щоби не сталося біди

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області застерігає! Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України з початку цього року в Україні зареєстрували отруєння дикорослими грибами 14 людей, з них четверо — діти. Летальних випадків, на щастя, не було. 

Зокрема на території  Чернівецької області зареєстровано один  випадок отруєння грибами у побуті, внаслідок якого отруїлось 2  людей (сім’я). Отруєння було викликане вживанням власноруч заморожених, варених грибів – глив (вешенки).

Торік на території Чернівецькій області було зареєстровано 7 випадків отруєння грибами у побуті, внаслідок яких отруїлось 16  людей, з них 3 дітей (мешканці Глибоцького, Кіцманського, Новоселицького та Путильського районів та м. Чернівці). Отруєння були викликані грибами рядовками та голубінками.

 

Дар лісу – їжа важка

Гриби є специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею і відповідно не рекомендовані вагітним, жінкам, тим, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

 

Як убезпечити себе та своїх рідних від отруєння грибами

 *найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;

*не купуйте консервовані гриби на стихійних ринках;

*не куштуйте сирі гриби;

*варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.;

*зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу;

*збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;

*не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;

*не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;

*не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

 

Класифікація грибів відповідно до їхньої їстівності та отруйності

отруйні гриби – це ті, що містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини;

безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки тощо);

умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці перед вживанням в їжу (варіння, сушіння, соління). До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй тощо.;

неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик тощо).

 

Основні симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

*нудота;

*блювота;

*різкий біль у животі;

*діарея;

*запаморочення;

*підвищення температури тіла;

*зниження пульсу;

*задуха;

*судоми;

*відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

*марення, галюцинації.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *