Щоби не захворіти на кишкову інфекцію, дотримуйтеся правил гігієни

Купуючи продукти у бабусь на тролейбусних зупинках, харчуючись простроченими консервами, вирушаючи в подорож або просто забуваючи помити перед їжею руки, ми ризикуємо підчепити кишкову інфекцію. У кращому випадку, це загрожує багатогодинним перебуванням у вбиральні, а в гіршому – інфекційним відділенням лікарні і навіть смертю.

Кишкові інфекції – поширена група захворювань, причиною яких можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини. Найсприятливішими для розмноження збудників цих інфекцій є середовища, які містять достатню кількість білка, тому м’ясні, рибні, молочні  продукти і є найчастішою причиною виникнення гострих кишкових інфекцій. Особливо небезпечні такі продукти, які зазнають недостатньої термічної обробки.

У здоровий організм збудники інфекції потрапляють через ротову порожнину: разом з водою, їжею, через брудні руки.

– Кишкова паличка може потрапити в організм, наприклад, з неякісним кефіром або йогуртом. Дизентерія може з’явитися, якщо випити воду з-під крана, некип’ячене коров’яче молоко, або вжити зроблену з нього сметану, кисле молоко, сир, – говорить лікар-інфекціоніст міської поліклініки №2 Олена Стретович. – А в прострочених тортах з кремом чудово почувається стафілокок. Сальмонельозом часто заражені такі продукти, як куряче м’ясо і яйця, сосиски, варена ковбаса, погано вимиті овочі, зелень.

Кишкові інфекції лікарі класифікують, як сезонні захворювання. Їх пік припадає на літній період, оскільки люди п’ють воду з джерел, з-під крана, вживають немиті свіжі овочі з саду і городу. Крім того, під час літньої спеки продукти харчування (переважно риба, м’ясо, молоко) псуються швидше, причому ознаки їх зіпсованості можуть бути непомітними. Також з’являється велика кількість комах, які є переносниками інфекцій.

– На початку захворювання людину турбує слабкість, млявість, зниження апетиту, головний біль, підвищення температури – симптоми, що нагадують звичайне ГРЗ, – називає ознаки нездужання на кишкові інфекції пані Олена. – Однак через деякий час виникає нудота і блювота, з’являються болі в животі, пронос з домішками слизу, гною або крові (наприклад, при дизентерії). Може турбувати спрага і озноб.

Дуже важливо відрізнити кишкову інфекцію від інших захворювань зі схожими симптомами: небактеріального харчового отруєння (наприклад, ліками), гострого апендициту, інфаркту міокарда, пневмонії. При появі симптомів, що нагадують гостру кишкову інфекцію, необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста. Для того, щоби правильно поставити діагноз, лікар призначить бактеріологічне дослідження калу або блювотних мас.

Основна небезпека кишкових інфекцій – у швидкому зневодненні організму та порушенні водно-сольового балансу. Тож, щоб уберегтися від гострих кишкових інфекцій, не купуйте продукти в сумнівних місцях, овочі та фрукти перед вживанням ретельно мийте під проточною водою, не пийте сиру воду – краще вживати кип’ячену або бутильовану. Вживайте свіжоприготовану їжу. Ретельно мийте руки з милом перед їжею, влітку утримайтеся від вживання тортів із кремом.

 На Буковині епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій залишається напруженою, – повідомила головний державний санітарний лікар області Наталія Гопко. За 5 місяців цього року захворюваність на ці недуги, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зросла на 23%. З початку нинішнього року більше 500 мешканців області перехворіли гострими кишковими інфекціями. З числа захворілих 76% припадає на дитяче населення віком до 18 років.

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *