Іван Мунтян: «Зміна політичної сили – це початок. Зміна цілої системи – це мета»

1407162514_lyustracya

Завершується внутрішньопартійна люстрація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Понад сто буковинських партійців отримали догани, попередження і були виключені з лав партії. Цей процес не формальний, а життєво необхідний. Це очищення власних лав від пристосуванства і зрадництва – і моральне право вимагати люстрації у владі. В цьому переконане і керівництво місцевої «Батьківщини», і авторитетні громадські діячі краю.

Голова обласної організації партії ВО «Батьківщина» Іван Мунтян:

– Обласна парторганізація «Батьківщини» процес внутрішньопартійної люстрації – і в області загалом, і в кожному районі – розпочала ще 2011 року, коли багато наших тодішніх однопартійців, які обіймали чиновницькі посади і були депутатами різних рівнів, почали діяти на догоду тодішній владі, яку уособлювала Партія регіонів. Вони зрадили не лише партійні інтереси, а й інтереси виборців, порушили обіцянки, які давали людям перед виборами. Виборці голосували за гасла та ідеї, з якими кандидати в депутати від «Батьківщини» йшли на вибори. Якщо ці депутати після обрання повелися інакше – це означає, що вони обманули своїх виборців. У такому разі вихід один: геть з партії. Треба поступитися місцем тим, хто виконуватиме обіцяне. Ми були змушені наводити лад у власних лавах, адже саме від чесності й послідовності наших партійців залежить репутація нашої політичної сили, довіра громадян до неї. Окрім виключення з лав партії, ми застосовували і інші методи впливу на колег, які припустилися помилок: виносили їм догани, попередження. Ті, хто усвідомили свої недоліки й виправили їх – далі працюють у партії на благо людей. Хто не скористався цим шансом – намагається діяти вже за межами Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».

Завершеність процесу внутрішнього очищення підтверджує, що сьогодні «Батьківщина» готова до виборів: дострокових, чергових, за старим чи новим законодавством, закритими чи відкритими списками, за пропорційною чи змішаною системою… Яке б рішення не прийняла Верховна рада – наша партія готова.  Бо в нас є люди із величезним досвідом, які здатні сьогодні працювати – чи на державних посадах, чи на громадських засадах. На будь-якому місці вони допомагатимуть тим, хто потребує цього.

На початок серпня внутрішньопартійну люстрацію в краї застосовано більше як до 100 осіб (це і виключені з партії, і ті, хто отримали дисциплінарні стягнення). Ми сподіваємося, що залишилися люди перевірені, які пройшли непростий шлях – і Майдан, і величезний тиск минулої влади. Від них зради вже не очікуємо.

На власному прикладі ми готові допомогти іншим громадським організаціям, об’єднанням, політичним силам, які бажають долучитися до нашої ініціативи люстрації чиновників. Хтось із посадовців залишився від минулої влади, хтось – новопризначений, але був задіяний у схемах попереднього керівництва. Ми демонструємо на прикладі своєї партії, що має відбуватися у владі. Мусимо позбутися тих у владі, чиї руки – в крові, хто почувається в корупційній системі, як риба у воді. Інакше не буде жодних змін у державі. Це глибоке переконання наше – і лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко.

Цей процес повинен здійснюватися спільно політичними силами і громадою. Тільки так настануть зміни у державі, у всій системі. Зміни в одній політичній силі – лише початок, вона може бути ініціатором реформ, може подати приклад. Але спільні дії призведуть до зміни системи.

 

Анатолій Ісак, головний редактор газети «Буковина»:

– Люстрація – це очищення. Кожна людина має сама очищувати свій внутрішній світ, аналізувати, що зробила, які помилки допустила, а у політичних партіях це, мабуть першочергове завдання – провести люстрацію й не чекати, поки якась «паршива вівця» себе проявить. Треба передбачити це і випередити події.

Після останніх виборів до рад різних рівнів ми бачили вже, скільки людей прийшли до влади під різними знаменами, аби тільки мати вплив, зберегти бізнес, лобіювати чиїсь інтереси – звичайно, не безкоштовно. І дуже прикро було, коли, здавалося б, представники демократичних сил переходили на сторону провладної більшості. І дуже важливо, що «Батьківщина» (шкода тільки, що лише вона одна) вирішила провести люстрацію, аби мати здоровий дух і здорове тіло. Кожен хірург робить боляче пацієнту, аби пацієнт був здоровий. Так само і ВО «Батьківщина» проводить люстрацію: нехай це болісна процедура, але вона потрібна. Мабуть, тому партія і діє, і має великий авторитет цілих 15 років. Бо за 23 роки незалежності виникала чи не сотня політичних партій, але більшість їх розсипалася, оскільки в них було дуже вузьке завдання: здобути голоси на виборах, посади у керівних органах – і все.

ВО «Батьківщина» працює на перспективу. Тож унаслідок такого оздоровлення в лави партії, замість пристосуванців, увіллються люди з державницьким мисленням.

Цілком очевидно, що люстрація відбувається не «на злобу дня», не для того, аби комусь сподобатися. Це триває вже три роки, при різних владах, і оперативно, як тільки розпочинаються якісь «хитання», партійця одразу попереджають про відповідальність і вона настає – незалежно від посади і впливовості того, хто допускає проступки.  Знаю, що це боляче. Але це потрібно – щоб партія була чиста і щоб ніхто ніколи не закинув, що там працюють заради посад і грошей.

Депутат – це насамперед має бути людина справи. У «Батьківщині» – саме такі. Нещодавно я був у Садгорі і спілкувався з керівником райпарторганізації Василем Храпком. Знаю, як керована ним організація власним коштом піклується про геріатричний пансіонат: забезпечують їх продуктами, вшановують ветеранів, матерів, передплачують для цих самотніх людей газети… Інший приклад – депутат облради від ВО «Батьківщина» Ярослав Шешур узявся за те, щоб провести каналізування одного із мікрорайонів Садгірського району. Взявся й довів до кінця. І люди саме таку партію будуть підтримувати, а не тих, які дбали про золоті батони, власний добробут і свої маєтки.

Марія Пелех, заступник голови обласного осередку Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка:

– Партія «Батьківщина» зробила найбільший внесок для розвитку демократії в нашій країні часів Незалежності. Саме «Батьківщина» та її лідер Юлія Тимошенко стали рушієм Помаранчевої революції, виборолили можливість установлення демократичної влади. Партія була активним учасником Майдану 2013-2014. І я вірю, що сьогодні саме  «Батьківщина» може вивести нашу країну з того стану, в якому вона опинилася.

Могутність «Батьківщини» від самого початку полягала в тому, що в ній були сильні та цікаві особистості. Важкі часи, прихід до влади диктатури, цькування політичних опонентів, ув’язнення Юлії Тимошенко призвели до того, що і в «Батьківщину» проникли «не ті» люди. З’явилися такі, в кого на меті були особисте збагачення, власні інтереси. Саме тому люстрація необхідна. Потрібне оновлення партійних рядів, потрібна молодь – патріотично налаштована, готова до боротьби, віддана. Потрібні громадсько активні жінки – сподіваюся на активізацію громадської організації «Жінки Батьківщини». Вірю, що процес люстрації, який завершується в партії «Батьківщина», виправдає мої сподівання.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *