«Щоб врятувати їй життя, я видалю її око». В Індії все частіше виявляють «чорний грибок» у тих, хто одужав від COVID-19

Зображення мукорового гриба, збудника мукормікозу, під мікроскопом

Лікарі в Індії почали помічати зростання кількості людей із рідкісним захворюванням мукормікоз, відомим також як «чорний грибок». Його виявляли в людей, які перехворіли COVID-19 — лікарі припускають, що це через лікування тяжких форм хвороби стероїдами.

Про це йдеться в матеріалі BBC.

Мукормікозом називають групу інфекційних захворювань, які викликають мукорові гриби. Вони живуть у ґрунті, рослинах, компості, гнилих фруктах і овочах. Мукормікоз трапляється вкрай рідко: з 1885 по 2005 рік зафіксовано менше тисячі випадків.

У тілі людини «чорний грибок» вражає носові пазухи, мозок і легені. Залежно від уражених органів смертність від мукромікозу варіюється, але в цілому висока, особливо серед пацієнтів із групи ризику — передусім тих, які страждають на цукровий діабет, рак чи мають СНІД.

Опитані BBC лікарі вважають, що причиною зростання кількості випадків мукормікозу в Індії може бути прийом стероїдів пацієнтами з тяжкою формою COVID-19. Ці препарати пригнічують імунітет і підвищують рівень цукру в крові (останнє небезпечно для діабетиків).

Лікар Акшай Наїр із Мумбаї розповів, що вже оперував 40 людей із «чорним грибком» — більшість із них перехворіли на COVID-19 і мали діабет. Шість його колег із грудня 2020 по лютий 2021 року виявили мукормікоз у 58 людей.

Схожа ситуація спостерігається і в низці лікарень по всій Індії. Про випадки «чорного грибка» індійські ЗМІ активно повідомляють протягом останніх кількох днів. Часто єдиний спосіб лікування таких пацієнтів — видалення ураженого органу.

«Я видалю її око, щоб урятувати їй життя. Так і працює ця хвороба», — говорить Акшай Наїр про операцію одній із пацієнток, 25-річній жінці, яка за три тижні до того вилікувалася від коронавірусної хвороби.

Опитані BBC лікарі вважають, що для запобігання мукормікозу в людей, що перехворіли COVID-19, необхідно суворо регулювати дозу стероїдів і тривалість їхнього прийому. Діабетолог із Мумбаї Рахуль Баксі каже, що із близько 800 пацієнтів із діабетом, яких він лікував, ні в кого не було «чорного грибка».

Один із індійських посадовців, відповідальних за подолання пандемії, 7 травня заявив, що великого спалаху мукормікозу в країні немає. Лікарі в розмові з BBC з цим не погоджуються, стверджуючи, що «чорний грибок» часто трапляється в молодих людей, а індійський штам ковідного вірусу призводить до збільшення рівня цукру в крові.

На початку квітня 2021 року в науковому журналі Journal of Fungi було оприлюднено статтю, де простежувався взаємозв’язок між мукормікозом і COVID-19. Такі випадки найчастіше спостерігалися в людей із діабетом.

Олег Павлюк

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *