«RFEX для EMF» або Пішли ви всі…

Погляд Людмили ЧЕРЕДАРИК

Базові станції стільникового зв’язку та антени – загрози здоров’ю учнів ЗОШ №22 та ЗОШ №27 не створюють, – проінформував місцеві ЗМІ прес-центр Чернівецької міськради.

Отакої! Шкідливого впливу електромагнітного випромінювання не існує. Такі висновки зробили фахівці Державного інституту гігієни та медичної екології ім. О.Марзєєва АМН України, які спеціальним обладнанням виміряли в листопаді цього року рівні електромагнітного поля в Чернівцях у районі вулиць Південно-Кільцевої та Воробкевича. Затвердив результати «цих польових досліджень» завідувач лабораторії професор Юрій Думанський.

А потім нам, чернівчанам, про них повідомили у такий спосіб: «Для проведення досліджень використовувався аналізатор спектру FSH6 з дистанційним управлінням RS-233 та ізотропна система для вимірювання з системою RFEX для EMF».

Читачу, тобі все зрозуміло? Як на мене, суцільна локшина! Хоча в середній школі я вчилася добре. Та й університет за плечима. Та цитуємо далі: «Встановлено, що сумарне електромагнітне навантаження в усіх точках замірів на території ЗОШ №22 не перевищує гранично допустимого рівня та складає від нього від 1,83 до 17,2%. А сумарне електромагнітне навантаження в усіх точках замірів на території ЗОШ №27 також не перевищує гранично допустимого рівня та складає від нього від 13,9% до 40,1%».

Ці рівні, за твердженням фахівців лабораторії, не перевищують гранично допустимих. Отже, із дотриманням «Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань» все о’кей?!.

Зрозуміло? Мені аж ніяк! Та зрозуміло інше: громадськість повинна вимагати незалежної експертизи.

Згадаймо, що було 20 років тому: історія повторюється…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *