Прощавай сало, та й сметана

Від 1 січня 2010 року українці можуть залишитися без домашнього молока, сиру, масла, парного м`яса і сала. Набувають чинності зміни до закону «Про безпеку і якість харчових продуктів», прийняті у зв`язку зі вступом України до СОТ.

В Європі тварин забивають тільки на спецбійнях, а молоко переробляють на молокозаводах. У нас же, за даними Держкомстату, на приватних подвір’ях виробляється 49% м`яса і майже 80% молока (його здають на молокозаводи, але близько чверті потрапляє на базар).

Крім того, селяни продають на ринках сир, сметану, масло. Проте, все це, за правилами СОТ, продавати приватникам заборонять (мовляв, у продуктах можуть бути хвороботворні бактерії).

На вимогу СОТ, Україна від 1 січня зобов`язалася закрити свої продуктові ринки для дрібних торговців м`ясом тварин і молокопродуктами.

Голова Держкомпідприємництва Олександра КУЖЕЛЬ упевнена, що заборона продавати на ринках таку продукцію призведе до масового знищення корів і свиней на сільських подвір’ях, дефіциту молока і молокопродуктів, а також м`яса тварин.

– Нішу, напевне, заповнить низькоякісний, зате забитий «за правилами» м`ясний імпорт. Селяни залишаться без доходів, або розквітне підпільна торгівля м`ясом і молоком, – говорить вона.

– Тому ми внесли законопроект про відтермінування заборони на 5 років. За цей час на селі повинні бути створені кооперативи для забою і обробки (зараз цим займаються в основному приватники, які скуповують худобу і свиней в живій вазі) і закуплені пересувні міні-молокозаводи.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *