Професор щастя

Група українських вчених, серед яких і буковинець, була удостоєна державної премії за розробку принципово нового напрямку медицини, що стосується діагностики лікування безпліддя і запровадження допоміжних технологій.

Професори Олександр і Тамара Юзьки дарують радість батьківства

Серед основоположників нової галузі – чернівчанин, проректор Буковинського державного медичного університету, президент Української асоціації репродуктивної медицини, професор та академік Олександр Михайлович Юзько. Державну премію  у галузі науки і техніки керівник Чернівецького медичного центру лікування безпліддя отримав за багаторічну працю та неабиякі досягнення у сфері репродуктивної медицини. До того ж, варто зазначити, що результати роботи пана Юзька – цілком конкретні, а не суто теоретичні. Практично кожна пара, яка звертається до клініки Олександра Михайловича, зрештою отримує бажане – довгоочікуване батьківство.

Нині репродуктивна медицина в Україні, порівняно з іншими країнами СНГ, на доволі високому рівнів. За медичною допомогою у цій галузі до нас їдуть з усього світу, адже якість відповідає європейським стандартам, а вартість значно менша. Приємно, що із закордону до нас звертаються не за базовими, а за високотехнологічними, прогресивними репродуктивними технологіями. Це і генетична діагностика, і передімплантаційна і донаційні програми, які дуже ефективні. Українська репродуктивна медицина визнана в усьому світі!

Клініка професора Юзька займається гінекологічними проблемами. Адже для того, аби подолати безпліддя, потрібно провести цілу низку діагностичних, лікувальних або й хірургічних заходів. «Наше завдання вилікувати пацієнтку, діагностувати та ліквідувати причину безпліддя.  Із всіх пацієнтів з безпліддям – двом третинам допомагає хірургічне, консервативне лікування. І тільки третина потребує допоміжних технологій», – зауважує Олександр Михайлович.

За словами спеціаліста, чоловіче безпліддя  таке ж розповсюджене, як і жіноче. Однак зазвичай жінки беруть тягар безпліддя на себе. Бувають випадки, коли жінка лікується протягом десяти років, а потім здогадується, що треба перевірити чоловіка. На жаль, у чоловічому безплідді половина патологій не коригується у зв’язку з малодослідженістю їх причин.

Останнім часом ведеться чимало розмов про те, що безпліддя стало значно розповсюдженішим. На думку професора, це не так. Воно залишилось приблизно на такому ж рівні, що і сто років тому. Річ у тім, що покращилася діагностика, люди почали більше звертатися до лікарів. Чимало причин, які раніше робили батьківство неможливим, нині можна подолати. Потрібне бажання та фінансова спроможність.  Проте ціна батьківства ні  з чим не зрівняна!

«Безпліддя в Україні – вторинне. Воно пов’язане з великою кількістю перенесених інфекційних, гінекологічних, захворювань, непотрібних хірургічних втручань. Найбільш розповсюджені серед наших жінок такі хвороби, як ендометріоз, міома, порушення менструації тощо.  Приємно, що завдяки розвитку нових технологій ми здатні допомагати жінкам ставати по-справжньому щасливими!», – підкреслив Олександр Михайлович Юзько.

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Професор щастя”